Archinect
Aedas

Aedas

anchor
SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters
SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters
9 more images  ↓

Aedas wins the SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters, creating a new ecological gateway in Haikou

Adjoining Qiongzhou Strait, Haikou Jiangdong New Zone plays an important role as a pioneer to further develop the Hainan Free Trade Zone. Aedas Global Design Principal Kevin Wang, led the team to win the competition of SHCCIG (Hainan) International Industrial Headquarters, creating the first name card that facilitates further development of the area.

Located in the western part of Jiangdong New Zone, the L-shaped complexes are comprised of four plots. The two blocks on the west are commercial offices, while the other two blocks on the east are residential area. The blocks consist of headquarters buildings and staff residential apartment, complementing with supporting facilities of conference centre, staff training centre and event spaces that enhance interaction and communication.

Aedas Global Design Principal positioned the project, “It is designed to be an ecology-oriented benchmark for the whole free trade zone.” The design concept is to strengthen the country with smart infrastructure, abstracting the Group’s enterprise values and industrial characteristics to create a unique architectural form with a gateway functionality.

In light of Haikou’s tropical climate, a wide linear block layout is adopted. The two south-facing towers in the office area are adjacent to the main road. They are inclined to the southwest and northwest respectively to maximise the sea view. Facing the western part of Jiangdong New Area, the towers welcome visitors like an opened door. Conceptual symbols are used to shape the architectural form. Four linear forms symbolize the major energy resources of the group – coal, chemical, steel and electricity. A piazza is created by increasing retreated public spaces on ground floor while pedestrian corridors are on first and second floors to ensure effective circulation. Echoes with the overall architectural language, the residential towers on the east adopts linear forms and double-row blocks to enhance ventilation and sunlight penetration.

Integrating Haikou’s natural resources and green energy targets of the Group, the design concentrates on industrial, technology and environmentally-friendly features to achieve the highest level of the Green Building Label. Double-layered louver façade is adopted to optimise the light concentration and maximise the energy efficiency. The natural ventilation system is attached on the façade, creating an aesthetic and functional architectural form.

A multi-layered public space is created by utilising the elevation difference and half-sunken ground floor. The interconnection increases penetration of light into the basement and provides a scenic landscape view to the headquarters. Sharing the communal area, the integration of office and residential buildings form an urban living room in Haikou.

"The ecological headquarters will be a vibrant live-work hub, which aggregates the intelligent clusters and diverse businesses in Haikou.” said Kevin. 

 
Read more

Status: Under Construction
Location: Hainan, CN
Firm Role: Design and Project Architect
Additional Credits: Design Directors: Kevin Wang, Global Design Principal

 
Aerial view
Aerial view
Generation of design concept
Generation of design concept
Gateway image design sketching
Gateway image design sketching
Two office towers inclining to the south and north, representing the gateway functionality (shown in GIF)
Two office towers inclining to the south and north, representing the gateway functionality (shown in GIF)
Four linear forms symbolize the major energy resources of the group – coal, chemical, steel and electricity (shown in GIF)
Four linear forms symbolize the major energy resources of the group – coal, chemical, steel and electricity (shown in GIF)
Building a carbon neutral smart park with green technology
Building a carbon neutral smart park with green technology
Energy-saving measures are supported by specific techniques
Energy-saving measures are supported by specific techniques
Rendering of North Tower
Rendering of North Tower