Archinect
WOJCIECH DZIUBEK

WOJCIECH DZIUBEK

Pag, HR

anchor

Oblaci

Tkalčićeva ulica 73

U Tkalčićevoj ulici u centru prizemlja zgrade projektiran je glavni otvoreni ulazni haustor, u kojim se nalazi kolni pristup sa dva parkirna mjesta u sredini, a s lijeve i desne strane pješački pristup. 

U pozadini haustora smještena je recepcija - tisak i glavni ulaz za podrum, garaža, apartmani i penthouse. S lijeve i desne strane imamo ulaze za poslovne prostorije Coworking A i Coworking B, koje u svakom imaju radnu ambijentnu prostoriju, kuhinju, muške i ženske toalete. 

Lokacija projekta nalazi se u blizini shopping centra, hotela i beskrajane količine kafića i restorana. Zbog toga su prostori u poslovnoj namijenjeni osmišljeni za Coworking, dakle za obavljanje djelatnosti različitih profesionalaca u zajedničkom radnom prostoru. Povezivanjem troškova za korištenje prostora, resursa i opreme, coworking olakšava profesionalnu samoodrživost, pokretanje vlastitog posla ili unapređenje postojećeg poslovanja, namijenjen je nezavisnim profesionalcima i takvu klijentelu želimo imati - mladi i vrijedni.

Podrum je dizajniran u centru parcele, jer je iskop  udaljen od postojećih susjednih temelja. Zgrade Tkalčićeva 71c i 75 imaju temelje s početka XIX stoljeća na koje ne želimo intervenirati, te čemo se na projektirane temelje samo naslanjati, što pojačava susjednu i projektnu stabilnost. 

Lijevi i desni prostor između temelja zgrade i temelja podruma je predviđen za bušotinske izmjenjivače topline koji su spojeni na geotermalnu toplinsku pumpu u podrumu. Glavna namjena prostorija podruma je spremište za bicikle.

Koristimo razliku razine +2,72 m između ulice Tkalčićeva i ulice Kožarska. Ona formira visinu stropa prvog kata, koji je garaža sa 7 parkirnih mjesta. Ulaz je smještan na zapadno-sjevernoj strani ulici Kožarska što omogućava laki izlaz na zapadno-južnoj strani. Uz izlaz iz garaže nalazi se prostor za komunalni otpad.

Ista visina stropa također je u podrumu i u prizemlju. 

Rasvjeta za podrum nalazi se u podu ulaznog haustora i u istoj kompoziciji rasvjeta za ulazni haustor je iznad, u podu garaže.

Iznad garaže projektirana su po dva apartmana na svakim katu koji imaju pogled na istočnu i zapadnu stranu. Visina stropa je veća +3,06 m i stvara ugodnih 17 cm visine gazišta na stubištu.

Centralni položaj stubišta i lifta stvara obrnuti raspored u Apartmanima A i Apartmanima B, u smislu izbora između stila života. Tko voli mir, tišinu i pogled na prirodu u ulici Kožarska če izabrati Apartman A gdje se na zapadnoj strani nalazi  dnevni boravak i kuhinja. Tko voli gradski stil života če izabrati Apartman B koji ima pogled na ulicu Tkalčićeva iz dnevnog boravka i kuhinje. Svaki apartman ima po dvije spavaće sobe, kupaonu i toalet za goste.

Na zadnjim katu je Penthouse koji se sastoji od tri spavaće sobe, kupaone, toaleta s tušem, dnevnog boravka, kuhinje s direktnim izlazom na privatnu terasu na zapadnoj strani. U južno-zapadnim kutu nalazi se zajednička terasa. Raspored Penthausa je projektiran da položaj kupaone i hodnika izolira buku od druženja i zabave sa zajedničke terase.

Ulica Kožarska je uska i razina prometovanja je  vrlo niska i lokalana, također u istom smislu projektirana garaža je isključivo za vlasnike Apartmana A, B i Penthausa.

Nosiva konstrukcija zgrade je projektirana u cjelini od armiranog betona. 

U projektu imamo tri vertikale. 

Centralna vertikala A sadržava geotermalnu dizalicu topline, Coworking A - kuhinju, muški i ženski toalet, Apartmani A - kupaone.

Lijeva vertikala B sadržava Apartman A - toalete i kuhinje, Penthouse - kupaonu.

Desna vertikala C sadržava Coworking B - kuhinju, muški i ženski toalet, Apartman B - toalete i kuhinje, Penthouse - toalet, tuš i kuhinju.

Projektirana zgrada sa strane Tkalčićeve ulice od razine prvog kata kao val izlazi i skriva se, stvara prirodnu i elegantnu nadstrešnicu za ulazni haustor. Zbog toga imamo veći GBP: Po (48 m2) + P (179,7 m2) + 4K (4 x 245 m2) + Pt (209,3 m2) = 1,417 m2, ali samo o 1,5% što zadovoljava projektne uvjete ( u ukupnoj GBP-i od cca 1.395 m2, uz dopušteno moguće odstupanje od 1-2%).

Zbog protupožarnih uvjeta za gradnju između postojećih zgrada ne želimo ugraditi među-krovne protupožarne zidiće, te je iz tog razloga visina projektirane zgrade je manja od susjednih. Maksimalna visina zgradi je 19,63 m. 

Namjerno hoćemo što je skrivena i da samo pročeljem sugerira postojanje.

Osim podruma, stubišta, lifta, ulaznog haustora, garaža, zajedničke terase i penthouse terase, imamo 1,265 m2 predviđenih za podno grijanje i hlađenje. Za ovakvu kvadraturu potrebna su 100 kWh grijanja i 100 kWh hlađenja. Investicija u geotermalnu dizalicu topline cca 1,700,000 kn smanjit će 40% - 60% konvencionalnih komunalnih računa. 

Pročelja, krov i dimnjaci su izrađeni od glass fibre armiranog betona, jedan i isti material, ista tehnologija, koja nije jednostavno bojena te fluidno prelazi iz plave u rozu boju. 

Oblik krovišta i dimnjaka je harmoničan s pročeljima, lagano valovit kao oblaci na nebu.

 
Read more

Status: Unbuilt
Location: Zagreb, HR
My Role: architect