Archinect
Studio Ma

Studio Ma

Phoenix, AZ

anchor

Xero Studio

Operating out of leased space in downtown Phoenix for over a decade, Studio Ma came to a point where they were compelled to manifest their regenerative, bioclimatic values by designing a new office space for their practice emulating “architecture for everyone.”

Because the existing building at the new property in Arcadia was inherently energy inefficient, the designers developed a parti that looked to Living Building Challenge for sustainable design strategies. They also aimed to enhance the culture of team-oriented, egalitarian structure, and minimize drawbacks of open offices.

The existing building, formerly a dentist's office, was demolished down to the shell and walls were raised to 15 feet to improve acoustics and occupant comfort. A front porch leads to the main entrance of the 2,515 sf building that opens into an inviting lounge and studio space flooded with natural daylight. Other spaces include a collaborative kitchen, wood shop, conference room, fabrication lab, and xeriscape grounds that open to the street, a rarity in Phoenix.

HIGHLIGHTS
• Reuse of high embodied carbon materials
• Natural ventilation for 9 months during the year with operable skylights and windows providing natural daylight during 95% of typical annual business hours
• Net-zero energy and water
• Exterior screen wall façade made from kebonized wood reducing heat gain and glare


 
Read more

Status: Built
Location: Phoenix, AZ, US
Firm Role: Architect
Additional Credits: Photography by Bill Timmerman
Contractor: Vista General
Civil Engineer:

 
East approach
East approach
Working studio
Working studio
Neighborhood context
Neighborhood context