Archinect
Taylor Design

Taylor Design

Irvine, CA | San Francisco, CA | San Diego, CA | Sacramento, CA

anchor

Scripps Clinic John R. Anderson V Medical Pavilion

Providing comprehensive and advanced medical care to people in the region, the seven-level, 175,000-square-foot pavilion houses a variety of specialty services, including cardiology, gastroenterology, pulmonology, neurology, nephrology and endocrinology. It features four cardiac catheterization labs specially permitted by California legislation that allows physicians to perform certain cardiac procedures in an outpatient setting. Two pedestrian bridges were built on the second and fourth levels, providing immediate access between the pavilion and the adjacent Prebys Cardiovascular Institute. The building also incorporates office and administration space, diagnostic facilities and roughly 15 medical procedure departments.

The new Scripps Clinic John R. Anderson V Medical Pavilion combines collaborative and efficient space for healthcare professionals with a holistic environment to enhance patient experience and medical care. The $130 million (development cost) medical office building is located at the Scripps Memorial Hospital La Jolla campus in La Jolla, California.

The Taylor Design team worked closely with Scripps Health physicians, nurses and clinical staff to understand departmental and workflow relationships in order to create a design mindful of their operational needs, while at the same time respecting Scripps’ guiding principles for the project. These included designing a new facility that supports the adjacent Prebys Cardiovascular Institute, a high-level of care and efficiency for patients, graduate medical education and space for future growth.

The primary goal for the design was to create a forward-thinking building that respects the existing campus and complements the new direction of Scripps Health.  To achieve this design intent, the pavilion's exterior skin serves as an extension of the adjoining Prebys Cardiovascular Institute, utilizing similar building materials, including a combination of precast brick panels, high energy efficiency glazing, metal panels and plaster.

Four different exterior skin systems had to be created on the building façade. This required addressing hundreds of details as a part of each unique material interface during the exterior building process. Using a hybrid of design-build and design-assist delivery, Taylor Design and McCarthy Building Companies worked closely with the exterior trade subcontractors early in the design process to meet the aggressive 24-month timeline and address constructability challenges.

  • Winner  of the 2016 Engineering News-Record (ENR) Award, Best Regional Project for Southern California Healthcare
 
Read more

Status: Built
Location: La Jolla, CA, US