Ian Shaw Architekten

Ian Shaw Architekten

Frankfurt am Main, DE


Haus W

This well crafted cuboid generates spectacular light. The scheme is articulated as a classic modernist box, set into a traditional pitched roof, atop a standard three-storey house. Extensive roof glazing to the washroom and stairwell exploit their south facing aspect, resulting in a dramatic interplay of light and shadow. By contrast, the north facing full height window, which spans the entire width of the space, delivers an even source of illumination throughout the day. Two vertical louvre panels, symmetrically arranged, one either side of this glazed elevation, provide natural ventilation.

On the lower level, the use of oak for both the floor and staircase creates a warm and welcoming environment; while on the upper landing, the structural clarity of the glass balustrading complements the precision and finishing of the roof glazing. Within the main space, the ascetic elegance of the white monochrome tiling is juxtaposed with the colour, depth and texture of the solid oak flooring, the bespoke transparent screen providing a seamless interface between the two. Detailing is exacting throughout.

 Read more

Status: Built
Location: Frankfurt am Main, DE
Additional Credits: Photography by Felix Krumbholz


Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading