Archinect

University of Florida (Aaron Plewke)

 

Archived

Jan '05 - Feb '07

 
  • anchor

    Competition Entry

    Aaron Plewke Apr 16 '05 3

    Here are some images from a recent competition, an annual 24-hour interdisciplinary design charette at the University of Florida called the Witter's Competition. imageimageimageimage

     

     
    • 3 Comments

    • AP
      Apr 16, 05 7:14 pm

      the competition called for the re-consideration of a community pool complex in East Gainesville's Lincoln Heights neighborhood, an economically challanged area about 15 minutes east of the university campus.

      AP
      Apr 16, 05 7:21 pm

      Jurors for the competition included professors from the various departments at UF (architecture, Landscape Architecture, Interior Design, Urban and Regional Planning, and Building Construction) as well as professionals, and community leaders.

      This scheme is guided largely by Universal Design, which calls for spatial environments which do not exhibit bias in relation to accesibility. One key feature is the ADA accesible "beach pool" with a 1/20 ramping surface which moves subtly from pool deck to a depth of 3 feet. Also, a splash pool with various chambers leads to an intermediary zone before connecting to the deep play pool.

      On the greater site, an ADA trail is connected to an existing hiking trail that cuts through the complex.

      AP
      Apr 16, 05 10:13 pm

      the original complex was built in 1990, so this proposal calls for keeping existing structure and adding a small addition (an exercise space, called for in a community survey conducted by a city official).

      The entry was also re-worked. Originally, pool goers entered directly into either the mens or womens locker room. The space between the locker rooms was an enclosed office an ticket counter. With the new proposal, a central lobby acts as entry and control space (see perspective). To either side of the perspective are the locker room entrances.

      The photomontage (above, oriented vertically) depicts the greater site and a new ADA trail (mentioned previously). Other spatial elements mark the area, including reconfigurable pavillions, "soft stones" (the green seating) and luminaires. The existing community center building and pool complex can be seen to the far right of the image.

    • Back to Entry List...
  • ×Search in:
 

Affiliated with:

Authored by:

Other blogs affiliated with University of Florida:

Recent Entries


Please wait... loading
Please wait... loading