Archinect
Tyler Cox

Tyler Cox

Indianapolis, IN, US

anchor
Design offices showcasing how the mill + paper co. utilizes their recycled product
Design offices showcasing how the mill + paper co. utilizes their recycled product
8 more images  ↓

SF Mill + Paper Co.

In a progressive area of downtown San Francisco lies a site currently used by the SF Municipal Transit Authority as a repair and maintenance shop. This site, located in the Mission District was given to us with the opportunity of contributing to the already thriving area by infusing a light-local manufacturing hub. Given the grassroots and environmentally conscious mindset towards business already intact in this area, the manufacturing facility I decided to create involved the use of recycled heavy timber through various outlets. The use of recycled goods was to be apparent through each step of the recycling and zero-waste agenda and is even apparent on the new addition to the already existing, early twentieth century brick structure on site.

 

 

 

The large timbers brought to the site are appropriated based off of local demand for various products. Small furniture, laminated products and sheet material would be the first step in the process in creating a zero-waste product. From here, the scraps that could not be used in creating the aforementioned products would be appropriated towards smaller household objects and finally to specialty paper products. Despite the shared materials throughout the recycling process, there are four distinct subsidiaries located within this small company and the division of those was to be reflected in the additional architecture.

 

An eclectic combination of various wood species creates a unique cladding system for the additional volume, similar in nature to the patchwork of bricks located on the existing structure. The volume itself is divided up into the four different companies all housed under the SF Mill + Paper Co. name. The formwork for these four different protrusions is based off of a grasshopper script, utilizing attractor points to various vantage points located to and from the site, as well as towards major landmarks in San Francisco. The divided volume is then pulled up from it’s hold on the site, allowing a secondary set of vantage points to and from the specific tasks being undertaken within each different company, creating a dynamic of views from differing distances from the building.

 
 Read more

Status: School Project
Location: San Francisco, CA, US
My Role: Designer

 
Main entry for san francisco mill + paper company, opening up to interior atrium, gallery space, and work spaces
Main entry for san francisco mill + paper company, opening up to interior atrium, gallery space, and work spaces
Highlighting the connection of old and new architecture
Highlighting the connection of old and new architecture
View of new addition from nearby intersection // Bryant and Division Street
View of new addition from nearby intersection // Bryant and Division Street
First floor and site plan
First floor and site plan
Eastern elevation and longitudinal section along Bryant Street
Eastern elevation and longitudinal section along Bryant Street
Section detail for new office and fabrication spaces
Section detail for new office and fabrication spaces
Form finding exercise
Form finding exercise
Initial form finding sketches
Initial form finding sketches

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading