Archinect
Christopher Newsom

Christopher Newsom

Houston, TX, US

anchor
Interior view of sanctuary
Interior view of sanctuary
5 more images  ↓

La Divina Providencia Capilla

The site for this worship space occupies a working class hispanic neighborhood surrounded by an area of light to medium industry on the city’s east side, two miles from the Port of Houston. The utilitarian character of the area played heavily into the choices for the design. The skin is a simple white metal box, reflecting the industrial aesthetic of its environment, a pastiche of inexpensive metal buildings. The interior, on the other hand, acts as a foil, filtering, distorting, and modulating introduced sunlight to varying degrees. Given that a majority of parishioners would be arriving on foot, and despite the judiciousness of the exterior, the front facade angles to meet a side pedestrian approach, while a sculptural ‘blade’ awning announces the formal entry. A series of punched openings dance along the eastern wall, allowing the casual observer clues that this is not another common industrial building, beckoning the faithful to enter.

 
 Read more

Status: Built
Location: Houston, TX, US

 
Entry
Entry
Street Facade
Street Facade
Interior view of sanctuary
Interior view of sanctuary
Detail at light well
Detail at light well
Detail of cross and lecturn
Detail of cross and lecturn

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading