Archinect
Justine Chandler

Justine Chandler

North Hollywood, CA, US

anchor
The overall construct
The overall construct
3 more images  ↓

Swiss Pavilion Study

This project was with a group: Adrienne Rosca + Chelsea Cordero + Celine Juan 

 

The Swiss Sound Box was compromised of stacked 3”x8” beams of pine separated by 2”x2” beams of larch. The wooden members crossed and intersected at North-South and East-West orientations with courtyards nested between the intersections. With the intent of being able to re-use the wood after the Expo, the members were “held together without nails, screws or glue.” Rather, the structure used a method of compression/tension held together by tension cables were tightly secured by steel plates and concrete footing that allowed the wood to “float” above the ground. Because the pine was freshly cut, the timber would season throughout the expo and shrink in size. The tension cables would tighten ensuring that the structure would stay erect. Rain gutters placed in between the walls would roof the hallways and enhance the acoustics of the building. The stacked timber was engineered to allow music to travel in between the pine so a visitor can hear music from the other side. Weatherproofing, thermal expansion, and seismic movement were not heavily explored because the pavilion was temporary. 

 
 Read more

Status: Built
Location: Woodbury Universtiy Campus, Burbank, CA

 
detail of the spring and cable
detail of the spring and cable
detail of the gutter
detail of the gutter
exploded axon of what we intended to build with photos of the real Swiss Pavilion.
exploded axon of what we intended to build with photos of the real Swiss Pavilion.

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading