Archinect
Susana Saraiva

Susana Saraiva

Porto, PT

anchor

Hilti Headquarters Portugal

Hilti headquarters - Office refurbishment, Leça do Balio, Portugal, 2011

USE: commercial- office
YEAR: 2010-2011
LOCATION: Leçado Balio, Matosinhos, Portugal
PREVIOUSPROGRAM: administrative building of weaving factory
NEW PROGRAM:office space of business center
AREA: 1600m2;
CREATIVE TEAM: Susana Saraiva, Isis Campos - architecture; Bernardo Portugal - photography

 

INTRO
For approximately 300 years cities have been growing, assimilatingterritory previously reserved for other functions like industry,warehousing/logistics, agriculture, etc. As this process develops, movingaround these areas becomes more and more difficult: traffic becomes chaotic;polluting activities are forbidden close to residential and service areas; theprice of land goes up. Existing functions tend to move farther away from thecity centre, leaving behind huge industrial complexes that can be demolished oradapted. The second option is preferable not only regarding economic andenvironmental sustainability but also the potential aesthetic and historicvalue of these places.

CONCEPT
Lionesa Business Center reflects this issue quite well. Previouslya weaving factory, it was closed around 1990s and later transformed into abusiness center. Former warehouse and production spaces are being divided foroffice and commercial use creating a very characteristic environment.
The old factory is located just outside the city of Porto along 2of the main transport arteries that connect to the North and interlard.
The existing space was chosen specially by the company for itsopen space, high ceiling, stone walls, solid wood pavement and naturallightning, features that were imperative to maintain.
The space was divided between ground floor: comprising mainentrance and employees entrance, major open work space, department meeting,printing and server rooms, lockers and bathrooms served by a long corridor thatconnects all the different departments and spaces and crosses the entire space;and a 1s floor (build by a steel frame structure) for all the managers offices,main meeting room, showroom and café/lounge space, connected also bydistribution corridor overlooking the working space on ground floor: this wayvisitors, that will mainly use the 1 st floor, can have a feeling ofthe companies work environment without disturbing it.
By leaving the working space with double height it is ensured thatthe space were the most amount of people work is full of natural light.
The 1 st floor is accessed by both ends to ensureclarity of use: the back access is mostly for employees to access thecafé/lounge, while the front access is directed mainly for visitors, for thedifferent managing offices and main meeting room.
The end result is a functional and organized working space full oflight with a constant subtle reminder of the buildings history.

 
 Read more

Status: Built
Location: Porto, PT

 
functional diagram - ground floor
functional diagram - ground floor
functional diagram - 1st floor
functional diagram - 1st floor
ground floor plan
ground floor plan
1st floor plan
1st floor plan
longitudinal sections
longitudinal sections
detail reception
detail reception
detail main corridor ground floor
detail main corridor ground floor
detail stairs
detail stairs

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading