Archinect
Alex Whitehead

Alex Whitehead

Los Angeles, CA, US

anchor

Venice Beach Community Center

This semester-long project concluding the third year of study in the spring of 2009 was guided by John Enright.


The design problem was to design and detail a community center for the city of Venice, California. The program called for a council chamber, administrative offices, a social hall, classrooms, and a small resource library.
The program was divided between distinctly business oriented program in the taller tower on Venice Blvd and social program along the back of the site behind the entry plaza. The entire building circulation is accessible from outside, inviting community members to occupy its public and judiciary activities in a more passive rather than formal environment.
Both the structure and skin are kept light and relatively raw   in finish. Expansive glass enclosures utilize the orientation of the building and the skin for light control, while cuts in the skin cast natural light into the larger enclosed program pieces.
 
 Read more

Status: School Project
Location: Venice Beach, CA

 
South East Corner
South East Corner
Covered Breezeway
Covered Breezeway
Ground Floor
1st Floor
2nd Floor
East Elevation
East Elevation
North Elevation
North Elevation
South Elevation
South Elevation
Cross Section
Detail Wall Axon Section
Detail Wall Axon Section
Skin Manipulation Diagram
Skin Manipulation Diagram

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading