Archinect
Mecanoo

Mecanoo

Delft, NL | Kaohsiung, Taiwan | Manchester, GB | Washington D.C. | New York, NY

anchor

Ede Wageningen Train Station

The new Ede Wageningen Train Station will be a place where thousands of commuters easily find their way. The gateway to the Veluwe National Park, it will also be a remarkable introduction to the city of Ede. The transport hub has been designed to respond to the growth in passenger numbers and make an expansion of services and facilities available. A striking wooden roof makes the station a unique and vibrant place, a well-integrated and characteristic destination where the comfort of travellers and local residents is put first. 

The design for the station area takes its inspiration from the Veluwe landscape - the topography, landscape types, existing buildings and monuments. The building is nestled in the slopes of the moraine between the Veluwe Massif and the Gelderse Valley. Through the smart stacking of functions, such as the car park, bus station, retail facilities, and bicycle parking, commuters can easily transfer between different modes of transport. The open station roof covers the platforms like a canopy of leaves, providing shelter whilst letting diffused daylight enter freely. 

Together with the wooden clock tower, the roof is the station’s hallmark. The roof consists of wooden triangles and cascades over the bicycle parking, retail, and other station facilities, ending as the overhang of the main entrance. The roof connects the different quadrants of the transport hub in a uniform manner, resulting in all-sided orientation. Use of natural materials like wood, stone, glass and steel fit the Veluwe landscape. 

The station has been designed for travellers, visitors and staff, prioritising their safety and comfort. Retail units are already visible in the pedestrian tunnel, allowing the walkway to benefit from the liveliness and visibility within the entrance domain. The shape of the roof and the platforms’ outfitting are designed to support the sightlines and orientation of travellers. From the platforms, all transport modes can be seen: the station square, buses, drop off zone, taxi rank, and bicycle parking. A large indoor parking facility has been integrated into the design and can accommodate up to 6,000 bicycles. 

 
Read more

Status: Under Construction
Location: Ede, Netherlands
My Role: Lead Architect
Additional Credits: Size: 15,000 m2
Status: Ongoing
Project Design: 2014 - 2016
Project Realisation: 2018 - 2021
Address: Stationsplein 6, 6711PN Ede
Client: ProRail, NS, Municipality of Ede

Design Team: Mecanoo and Movares

Programme: Train station of 15.000 m2 with retail, offices, waiting rooms, loading bay, public facilities, and bicycle parking with up to 6,000 places; Park & Ride of 15,000 m2; station square and bus square of 8,600 m2; 1.2 hectares of landscaping.