Archinect
MAST-studio

MAST-studio

Copenhagen, DK

anchor

Fundecor HQ

Concept & Technology.
The overall approach is driven by the site-specific requirements of Sarapiqui: demanding minimum interference with the surroundings, yet establishing a clear visual interaction with the jungle. Given the context; a protected national park, the main design challenge is how to create a building that can integrate into the atmospheric layers of the Jungle while simultaneously leaving a minimal footprint in terms off tear & wear on the forest. A lightweight and light permeable façade principle came up ad the solution. The Building is highly sustainable & at the same time the façade is emphasizing the particular atmosphere of the jungle.

Technique - Permeable surfaces
Permeable principles are applied to all surfaces, under & around the buildings. The permeable principle of the facade skin & roofs allow the movement of light, water & air. The bamboo joints between the EFTE cushions are making the new buildings ready to facilitate the re-use of water. The porous surface admits vital air & water to the rooting zone. This integrates healthy ecology & thriving spaces with the living tree canopy above & around, humans moving on under the structure & living trees around. The principle of the skin creates a relationship between form, technology & environment.

team: Jon Andersen, Rasmus Møller, Ivar Heggheim, Mads Møller Andersen Esben Nøregaard & Søren Åkjær
year: 2011.

 
 Read more

Status: Competition Entry
Location: Sarapiquí, CR

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading