Archinect
B. W.

B. W.

Washington, DC, US

anchor

Ajloun Tower

The RSCN, an NGO which manages all of Jordan’s natural resources and protected areas, had for some time recognized the need for a watch tower in Ajloun Reserve. Its park rangers, who watch for poachers, fires, and unauthorized visitors, found it difficult to survey the reserve's terrain by truck.  A tall tower structure was needed to more efficiently manage the area.  The original design was for a concrete structure resembling a lighthouse.

I proposed this design as a more appropriate intervention, which could also double as a tourist attraction for visitors interested in seeing Ajloun’s forests from above. Budget was a serious constraint, so the Ajloun tower used a light steel frame and recycled wooden cladding.  

The ‘viewing box’ is insulated to provide comfort in the winter, and has a large glazed opening to frame the key view toward a new Rangers' Academy to the Southeast. A trap door entrance to the box frees up greater floor area and reduces construction cost by reducing the number of steps necessary to reach the deck.

 
 Read more

Status: Unbuilt
Location: Ajloun, Jordan
My Role: Designer, Project Manager
Additional Credits: Client: The Royal Society for the Conservation of Nature
Structural Engineer: Mohammad Al-Halawani
Consulting Architect: Aziza Chaouni

 
Ajloun's landscape
Ajloun's landscape
Section A
Section A
Floor plan, viewing box
Floor plan, viewing box
North Elevation
North Elevation
Section B
Section B
Details
Details
Trapdoor feature
Trapdoor feature
Viewing box
Viewing box

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading