Archinect
Bossley Architects

Bossley Architects

Auckland, NZ

anchor

Okura House

Designed for a sensitive ridge in rolling countryside, this house was depressed three metres into the existing ridgeline to minimise impact on the sea views from the neighbouring sites.

Two separate buildings, linked by screens and lightweight roof, define the entry and pool area and help minimise the overall visual bulk. The main living wing has a central section of concrete walls and earth roof to replicate the original ridge when viewed from afar. From this ‘grounded’ element radiate the floating roof over the living areas, and a separate bedroom wing which cantilevers dramatically over the falling land.

Completed in 2012

 
 Read more

Status: Built
My Role: Full Architectural Design and Construction Observation
Additional Credits: Project Manager – Frontline Projects, Jarrett Howe

Photographer – Ewen Cafe

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading