Archinect
Vertebrae

Vertebrae

Los Angeles

anchor

Micro Apartment

Sited 200 feet from Venice Beach, this micro unit was renovated to create a hyper-efficient interior while maintaining critical access to natural daylight and air. Commissioned by the building owner for his sole living space, the project converted an unneeded mostly windowless laundry room into a desirable living unit.

 The project’s millwork spatially delineates program, allows visual and acoustic separation, and provides plentiful storage, an essential requirement for micro living. A built-in bar for dining doubles as prep space for cooking and the kitchen features ample storage with floor to ceiling built-in cabinetry. A small office is tucked under an existing exterior staircase. Double doors to a new patio increase the amount of daylight thus reducing dependence on energy while also enhancing the perceived volume of the space.

 A minimal pallet was key to increasing the perceived volume of the space. The cabinetry, countertops, and concrete floor exactly match in color, achieved with an integral additive color for the concrete. The brightly colored metal powder coated bar and shelves are formally simple but offer the right amount of visual intensity without overwhelming the compact space.

 
Read more

Status: Built
Location: Venice, CA, US
Firm Role: Architect
Additional Credits: Art Gray Photography