Archinect
LANDÍNEZ+REY architects [eL2Gaa]

LANDÍNEZ+REY architects [eL2Gaa]

Madrid, ES

anchor
External view from the lower level
External view from the lower level
15 more images  ↓

RIVAS-FUTURA underground station - Rivas Vaciamadrid, Madrid (Spain)

The building´s architecture is a consequence of the surrounding context and its brief, which includes a new underground station, the public spaces to access the station and two parking areas. Located between two operating underground stations, the building process was determined by the aim of continuing with the train services during the works.

The station is placed alongside the existing train rail, with a significant level change both sides of the track. To provide a single hall accessed from the parking areas at both levels in connection with the platforms at the lower level was a design principle.

PODIUM

The design takes advantage of the existing topography to create a two stories station as a podium with a shade covering floating above it.

The podium accommodates platforms and plant rooms at the lower level, connected with the double-height hall over it.

Conceived as a dark ceramic volume, the podium defines a new public space at each level connected with two parking areas, a welcoming square at the upper level providing access to the entrance hall of the station.

SHADE COVERING

Above the podium, a curtain wall with solar control glazing provides visual continuity between the interior and the exterior square and defines the thermal controlled spaces.

By linear aluminum louvers in front of the glazing, a bioclimatic shade covering is created.

It offers protection against west solar direct radiation avoiding overheating, and provides reflected natural lighting inside the spaces avoiding glare. Also a covered exterior area where the external stairs between public spaces is provided.

 
Read more

Status: Built
Location: Rivas Vaciamadrid, Madrid
My Role: Project design developed in association with mª antonia GONZÁLEZ-VALCÁRCEL and francisco LANDÍNEZ, architects
Additional Credits:
ARCHITECT AUTHORS:
mªantonia GONZÁLEZ-VALCÁRCEL
francisco LANDÍNEZ
rocío LANDÍNEZ
+
david LANDÍNEZ
mónica GONZÁLEZ REY
(LANDÍNEZ+REY architects [ eL2Gaa ])

COLLABORATORS:
francisco PÉREZ CÁRDENAS (quantity surveyor)
yolanda FUERTES FUERTES (delineación)

GENERAL CONTRACTOR:
ALDESA CONSTRUCCIONES, SA

PHOTOGRAPHER:
miguel DE GUZMÁN | Imagen Subliminal

 
Podium + shade covering
Podium + shade covering
Lower Plaza
Lower Plaza
Comunication stairs
Comunication stairs
Upper Level Hall and Lower Level Platform
Upper Level Hall and Lower Level Platform
Curtain Wall with Solar Control Glazing and Linear Aluminum Louvers
Curtain Wall with Solar Control Glazing and Linear Aluminum Louvers
Welcoming Square and the Entrance Hall of the Station
Welcoming Square and the Entrance Hall of the Station
Details of the Linear Aluminum Louvers
Details of the Linear Aluminum Louvers
Details of the Linear Aluminum Louvers
Details of the Linear Aluminum Louvers
Detail drawing
Detail drawing
Sections + detail
Sections + detail
Interior volume
Interior volume
Elevation + section
Elevation + section
Welcoming Square and the Entrance Hall of the Station
Welcoming Square and the Entrance Hall of the Station
Lower square
Lower square
Site plan
Site plan