Archinect
Özer / Ürger Architects

Özer / Ürger Architects

Istanbul, TR

anchor

Kocaeli Walking Road Urban Design Project

Özer\Ürger Mimarlık tarafından tasarlanan "Yürüyüş Yolu", 1870 yılında Haydarpaşa-İzmit Demiryolu'nun yapımından bu yana kentin en önemli kamusal alanlarından biri olmuştur. 2000 yılında doğu çınar ağaçlarıyla çevrili demiryolu kaldırıldıktan sonra alan yaya yolu olarak düzenlenmiş, cadde şehrin en popüler yürüyüş yolu haline gelmiş ve popüler mağazalara ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Böylece alan, kentsel belleğin önemli bir parçası haline gelmiştir. Ancak Hürriyet Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi'ndeki trafik ve altyapı inşaatları sonucu bozulan sokak tesviyesi nedeniyle alanın kamusal alan potansiyeli yeterince kullanılamadı. Yeni "Yürüyüş Yolu" projesi, Hürriyet Caddesi'ni yayalaştırarak ve Cumhuriyet Caddesi trafiğini yavaşlatarak geniş bir kamusal alan yaratmayı hedefliyor.

Öncelikle iki eski araç yolu arasında kalan yüksek yürüme yolu yaya geçidine engel oluşturmuş ve alanı ortaya çıkararak kaldırımlarla bütünleşmiştir. Koruma altındaki çınar ağaçlarının etrafındaki yapılar, köklerinin suyu emmesi için geçirimli betonla değiştirildi. Ayrıca yeni tasarlanan banklar bu ağaçları çevreleyecek ve koruyacak şekilde tasarlandı. Bu koltuklar, ziyaretçilerin cadde boyunca uzanan kamusal alanın merkezinde, çınar ağaçlarının gölgesinde, sokağın sesini dinleyerek kaliteli zaman geçirmelerini sağlıyor.

1400 metrelik yürüyüş parkuru boyunca sürekli yeni deneyimler ve yeni bakış açıları ile karşılaşmayı hedefleyen projede, Fevziye Camii, Yeni Cuma Camii, Ulu Gazi İlköğretim Okulu, İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Sabri Yalım Parkı yer alıyor. sokak ve şehrin hafızasındadır. önemli yapıların kesişim noktalarında yeni odaklar oluşturmuştur. Bu odaklar dinlenme, yeme-içme, oyun, çalışma ve eğlence işlevleriyle zenginleştirilmiştir. Alan genelinde odak noktaları arasındaki geçiş alanlarına yerleştirilen farklı işlevlerle canlı bir kamusal yaşam kurgulanmıştır.

 
Read more

Status: Built
Location: Kocaeli, TR
Firm Role: Designer
Additional Credits: Photography: Egemen Karakaya