Archinect
Dominique Coulon & associés

Dominique Coulon & associés

Strasbourg, FR

anchor
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
46 more images  ↓

‘Allende’ Performance hall and rehearsal studios in Mons-en-Barœul

Set in the orthonormal organisation of the town of Mons-en-Barœul, the cultural centre pivots, the better to look at the town hall. The building gains in autonomy and becomes an urban landmark. It contains three music studios, one 500 seat modular auditorium, a bar, an exhibition gallery, and a large rehearsal room.
The pivoting of the volume of the large rehearsal room creates a large empty space on the inside that connects with the other elements of the project. The geometrical conflict generated by this pivoting is revealed by the triangular shape the empty space creates. In association with the diagonal lines of the staircase, the walls bend in an upward movement.
The black lacquered surfaces render perception of the space more complex. Right at the top, the light brought in by the white ceiling gives it the appearance of a starry sky. The spaces are gathered around this strange heart, which may be read as some kind of interior dislocation. The spatial instability generated by the folds and reflections lends a strange atmosphere to the whole.
The retractable tiered seating that covers two-thirds of the auditorium allows for a wide range of uses. The grid extends beyond the footprint of the stage, allowing a wide range of stage configurations. Acoustic scenario. General arrangements.
With an administrative centre reduced to a strict minimum, the areas devoted to different types of musical practice occupy the entire building. The bar and the gallery blend into the space occupied by the hall, adding a generous aspect to the project.

The external envelope has a rather rough appearance. The grey concrete presents two levels of finish: some of the surfaces are in rough concrete, while others are polished. The addition of crushed mirror to the concrete aggregates gives the facade a magical sparkle, depending on the light conditions.The project derives its quintessence from its context. Its simple volumes make no attempt to compete with the surrounding high-rise buildings. By emancipating itself from the urban geometry, it highlights its humble singularity. All in all, the building is not a competitor; it seeks to transcend the ages.

Program : Performance hall 500 seats, 1000 standing places, a large rehearsal room, music creation studios, recording studio.

Address : 2 Avenue René Coty, 59370 Mons-en-Barœul
Google Maps location : 50°38'29.1"N 3°06'42.0"E

Surface : 2 336 sqm
Budget : 6 000 000€

Schedule :
Competition : October 2012
Plans and technical phases : from march 2013 to april 2014
Construction : from October 2015 to september 2017

Photography : Eugeni Pons, David Romero-Uzeda

 
Read more

Status: Built
Location: Mons-en-Baroeul, FR
Firm Role: Architect
Additional Credits: Client : Ville de Mons-en-Barœul

Architect : Dominique Coulon & associés
Dominique Coulon, Olivier Nicollas
Architects assistants : Fanny Lienart, Lukas Unbekandt, Thibaut Muller, Guillaume Wittmann, Diego Bastos-Romero
Construction site supervision : Damien Surroca Architects

Engineers and consultants :
Structural Engineer : Batiserf Ingénierie
Electrical Engineer : BET Gilbert Jost
Mechanical Plumbing Engineer : BET Gilbert Jost
Environmental Engineer : Impact QE
Scenographer : Changement à vue
Cost Estimator : E3 Économie
Acoustics : Euro sound project

Construction companies : Earthworks road works (RAMERY), special foundations – structure - metal structure - drainage (TOMMASINI), screed (CDI), water proofing (GENTY), exterior steel joinery (Ent. OLIVIER), metal works (TUBE 2000), plastering (PLATRES MODERNES JOBIN), interior wood joinery (VANHENIS), tiles (CK CARRELAGE), sols souples (LD DECORATION), interior and exterior painting (INDIGO), elevators (SCHINDLER), electricity (COEXIA), plombing and drainage (LECLERC), heating and ventilation (COFELY), scenic works (MECASCENIC), scenic curtains and drapes (TEVILOJ), téléscopic seating system (HUGON), network and scenic equipment (MANGANELLI), waxed concrete (FLOORCOLOR)


 
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©David Romero-Uzeda
©David Romero-Uzeda
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©David Romero-Uzeda
©David Romero-Uzeda
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©David Romero-Uzeda
©David Romero-Uzeda
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©David Romero-Uzeda
©David Romero-Uzeda
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©David Romero-Uzeda
©David Romero-Uzeda
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©David Romero-Uzeda
©David Romero-Uzeda
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©Eugeni Pons
©David Romero-Uzeda
©David Romero-Uzeda