Archinect
BKSK Architects, LLP

BKSK Architects, LLP

New York, NY

anchor
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
5 more images  ↓

Queens Botanical Garden Visitor & Administration Center

The Queens Botanical Garden is a nexus of botanical and cultural exploration for one of the most ethnically diverse neighborhoods in the United States, Queens County. The Visitor & Administration Center is a built extension of the Garden’s mission: to demonstrate environmental stewardship while celebrating the cultural connections between people and plants. To that end, the Visitors’ Center is LEED Platinum certified – the first public building in New York City to achieve this rating.  From the inception of the project, principles of sustainability led the design process. Water, a natural element significant to all cultures, is re-introduced throughout the site, unifying building and landscape. The Center is composed of three interconnected spaces: a forecourt and dramatic roof canopy, a central reception and administration building clad in wood and glass, and an auditorium space tucked into the landscape itself, sheltered by a sloping green roof. Additional sustainable elements include solar panels, a geothermal system, graywater and stormwater management systems and extensive use of recycled and renewable materials.

 
Read more

Status: Built
Location: Flushing, NY, US
Additional Credits: NYC Department of Design & Construction – construction administration; Stonewall Construction – general contractor; Weidlinger Associates – structural & civil; P.A. Collins – MEP; Viridian Energy & Environmental – high performance energy design consultant; Kugler Ning – lighting design; Atelier Dreiseitl – landscape architect; Conservation Design Forum – landscape consultant; Denis Gray Horticulture – green roof specialist

 
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO
photo by Jeff Goldberg/ESTO