Archinect
The Open Workshop

The Open Workshop

Toronto, ON, CA

anchor
Rendering of the Station from Embarcadero
Rendering of the Station from Embarcadero
8 more images  ↓

San Francisco Fire Department Headquarters

INFLECTED FRONTALITY

A fire station typically has two distinct zones — one that reaches outwards to the city and acts as a monumental symbol of protection, and one that contains the hidden inner workings of the station. In a large headquarters, with a diverse set of programs each with their own unique spatial requirements, such a strategy untenable. Instead this proposal divides select components of the fire station and arrays them onto the pier to activate two zones — a surface and a voided room. Seeking definition in an expansive site, the pier’s rectangular depression, which was originally a slip, offers a formal and organizational axis around which all built form oscillates. These zones are separated by a manifold façade that inflects its form to establish an understanding of the site as always in the bound to the center, reaching both outwardly and inwardly, and challenging a clear understanding of a “front” façade. Instead, our proposed façade inflects to reveal the inner workings of the fire station as well as its monumental civic image to create a multifaceted headquarters that involves the city’s residents into the life of the station.

 
 Read more

Status: Competition Entry
Location: San Francisco, CA, US
Additional Credits: Neeraj Bhatia, Alicia Hergenroeder, Jonathan Negron, De Peter Yi, Wei Zhao

 
Inflected Space vs. Form
Inflected Space vs. Form
Birdseye/ Wormseye Axonometric
Birdseye/ Wormseye Axonometric
View looking North
View looking North
Pier Plan
Pier Plan
Building Plan
Building Plan
Rendering of Interior inscribed zone
Rendering of Interior inscribed zone
Concept Diagram
Concept Diagram
Program vs. Facade Diagram
Program vs. Facade Diagram

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading