Archinect
Space Mexico

Space Mexico

Mexico, MX

anchor
Main elevation night view
Main elevation night view
9 more images  ↓

BASF Headquarters

The BASF headquarters building is situated in Insurgentes Avenue, one of the most famous avenue in  Mexico City.

The ground floor is of 1,315.0 m2 and each standard floor of approximately 942.0 m2. The shape has three differently-oriented squares brought together by a central core.

BASF's corporate office project consists of the ground floor and 6 levels, the second floor will be for leasing and the first floor will be developed in the future. The design program for the other floors includes spaces such as a lobby, open and private offices, meeting rooms, a dining room, rooms for informal or casual meetings, an auditorium, support areas and sites. A requirement of the client was to achieve LEED certification, so the design must had to incorporate maximum parameters of energy efficiency and sustainability.

On the ground floor there is a showroom for the display of the company's own products with the facilities to project images of the different products on screens.

Also located on this floor is the reception area which has a staple with a stone finish and the BASF logo on the back wall. With its waiting area and turnstiles with scanners giving access to users, it will service the entire building.

Restrooms are divided into two parts, one for the meeting rooms and the other for the dining area, executive dining room and showroom. They will have everything to serve the needs of the customer with water-saving equipment which will help consumption. As this equipment has its own water treatment plant for used water, it will have a second use generating water for the air conditioning.

There is a public space with meeting rooms, two of which will have a movable wall making it possible to use the space in a different manner. The small rooms have audio-visual equipment and a wall mounted screen and the large rooms have projectors and electric screens. The executive dining room on this floor has three separate rooms with movable walls that can be made into one when the space is needed.  The general dining room serves 100 people in two shifts, and this space will have a shared use, as an auditorium as it also has projectors and screens on columns. It features an audio cabin and store for tables and chairs, the latter being in the same space as the kitchen which has on-site food preparation.

It has an office area and a space for medical services, a lactation room and an ATM.

The pedestrian entrance to the building has ramps allowing access to disabled persons in wheelchairs. The smoking area is in the same area, designed to have lower visual impact, so only the floor finish changes.

 
 Read more

Status: Built
Location: Mexico, MX
My Role: Director of the project
Additional Credits: Chief Designer: Juan Carlos Baumgartner / Gabriel Téllez
Design Team: Humberto Soto / Enrique Martínez / Elena Schneider
Lighting: LUA
Constructor: GIA
Furnishings: Steelcase
Photography: BASF Courtesy


 
Main elevation
Main elevation
Detail of the elevation
Detail of the elevation
Coffee Area
Coffee Area
Open Area
Open Area
Open Area
Open Area
Lobby
Lobby
Elevators Area
Elevators Area
Casual Collitions
Casual Collitions
Open Area
Open Area

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading