Archinect
Marco Rocha

Marco Rocha

Portugal, PT

anchor

SIC TV Broadcasting Studios and logistic complex

Client: SIC tv.network (Sociedade Independente de Comunicação)
Location: Parque Holanda – Carnaxide, Portugal

Arch Daily

Architecture News Plus

Architecture: Marco Rocha

Construction Area: 3000m2

Structural Engineering: Betar
AVAC and Electricity: EG Engenharia e Gestão LDA
Special Technical Facilities: Dalkia (Gaspar Correia SA)
General Contractor: Nagyconstroi – Sociedade de Construções LDA.
Photography: Paulo Segadães
 

 

In order to centralize all contents production of generalist and thematic channels, SIC network saw be concluded in 2010 its new logistics complex in Carnaxide – Portugal

Completed in a record time of only seven months, the project designed by architect Marco Rocha brings in 3000m2 three studios in an area of 1000 m2, a warehouse of props / set design and other of  mobile resources in an area of 1000m2, the remaining 1000m2 are a major  central area which is divided into four distinct areas: the social area which includes the cafeteria / restaurant, the module entry and reception / waiting area; Block A which includes dressing rooms, wardrobe room and characterization; Block B which includes studio and production control  rooms; and finally the 1st floor which includes several offices and the editorial room.  

The Project is part of a pre-industrial existence, characterized by its spatial coverage with some translucent parts, allowing the occasional use of natural light.
As such, the concept is developed from the central zone. A black box partially illuminated by zenithal light emerging from promptly located skylights, and from where two crescent-shaped architectural volumes are developed.

The space is then characterized by an interstitial void of the two modules, each corresponding to different programmatic functions. This emptiness leads to the primary circulation objective of the project by allowing access from it to the three studios, two warehouses, first floor, the cafeteria / restaurant and the main entrance.

The entire project has a symbiotic dichotomy between space and place and between color and scenography, being that the architectural program has the peculiarity of being a space not only to work but also to visit and socialize.

The color works then as a method of self architectural reference and of the place, where black acts as a counterpoint to both the zenithal and the artificial light.

 
 Read more

Status: Built
Location: Portugal, PT

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading