Archinect
Arklie Levi Hooten

Arklie Levi Hooten

Knoxville, TN, US

anchor
house exterior - the house adopts the basic form of the original 1930's
house exterior - the house adopts the basic form of the original 1930's "norris cottage," reintroducing a natural material palette (photo credit ken mccown)
5 more images  ↓

A New Norris House

thenewnorrishouse.com

This project was designed as part of the design-build efforts of The University of Tennessee's College of Architecture

Project Advisors - Tricia Stuth, Robert French

Team Members - Samuel Mortimer, Matt Lyle, Daniel Luster, Joan Monaco, Katherine Dike

In 2009, we set out to define a new way of thinking about sustainable housing in East Tennessee. A team of us created the New Norris House project based on the concept of an integrated global mind set (social + environmental) that centered itself at a local scale (reinterpretation of the paradigm created by the TVA in Norris, Tennessee). This idea, which we called UPLOAD, was likely most influenced by the extraordinary amount of time we spent online as students and by our aspirations to create something subtle and beautiful. We entered the EPA's P3 competition in Washington DC, walking away as one of six winners nationally, a federal grant to continue into Phase II of our proposal, and the ambition that our ideas were going have an enormously positive effect on the region's future development.

The project culminated into the most extensive design build project ever taken on by the University of Tennessee, requiring the synergy of several different departments and many consultants. Today, construction has been completed and the house currently enters its 4th phase - the evaluation and monitoring of the home. It serves as an educational tool both to the University and the community at large.

 

 
 Read more

Status: Built
Location: Norris, Tennessee

 
east elevation - the house uses fenestration to better frame the landscape and to make connections between interior and exterior (photo credit ken mccown)
east elevation - the house uses fenestration to better frame the landscape and to make connections between interior and exterior (photo credit ken mccown)
interior - the interior of the house is executed with clean details, taking advantage of local, recycled materials (photo credit ken mccown)
interior - the interior of the house is executed with clean details, taking advantage of local, recycled materials (photo credit ken mccown)
spatial composition - the interior space of the house departs from the original
spatial composition - the interior space of the house departs from the original "norris cottage," opening up the volume of the home and allowing space to serve multiple functions (photo credit ken mccown)
landscape - an engineered landscape creates efficiency in water use while also providing grey water treatment beds and a series of vegetable gardens (photo credit ken mccown)
landscape - an engineered landscape creates efficiency in water use while also providing grey water treatment beds and a series of vegetable gardens (photo credit ken mccown)
furniture - the project allowed the team to focus on design at many different scales
furniture - the project allowed the team to focus on design at many different scales

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading