Archinect
james webb

james webb

London, GB

anchor

Amsterdam Apartment

This renovation project in a heritage protected innercity amsterdam
apartment from 1933 aims to correct previous unsympathic alterations
and restore a neutral and restrained decor.
The floorplan conforms to typical amsterdam housing stock, a U-shaped
design around the communal staircase with the living area at the front
south side and the bedroom to the rear facing a small courtyard.

The objectives in this compact living space for a young professional was
to increase the feeling of space through the "white washing"
of all surfaces, including painting the aging existing floorboards with a
high gloss paint. Extensive replastering was required and all mouldings and
skirtings were removed and plastered over or replaced with simpler reduced
forms and the installation of the "mirrorwall" helps further to alievate the
tight dimensions of the main living room and provides alternate views to the
outside. A large storagewall in the bedroom allow for the living space to
remain free from clutter and mess.

The sourcing and selection of mid-century furniture from dutch designers was
crucial in creating a suitable atmosphere for the client whose interest lies
in art, music and design from that period. Pieces such as Wim Rietveld's
Pyramid Table and an original Martin Visser SZ02 chair contrast in the white
space. The acquisition of a rare Martin Visser credenza provided the perfect
opportunity to house the clients audiophile hifi system. An original Rob Parry
(a former student of Gerrit Rietveld) "Lotus" lounge chair and "Result" school
chairs by Friso Kramer complete the collection

 
 Read more

Status: Built
Location: Amsterdam

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading