Archinect
Marc Guittap

Marc Guittap

Sylmar, CA, US

anchor

Mending the Gap

Pacoima has become a pedestrian dystopia and a place where the freeway continually diminishes the health of its inhabitants.  In the cultivation of site, an identity for Pacoima is transformed through the insertion of an architectural organism that combats the infrastructure and reconnects pedestrian and site. The pedestrian becomes an important aspect to the re-design of Pacoima’s identity.  The resulting hybrid architecture creates spaces that solidify and enhance the relationships between pedestrian and site, thus increasing the existing parks connectivity that was once severed by the freeway. 

In order to reflect the realities of its dystopian context the introduction of the Freeway Atmospheric Research Center serves as a catalytic system that continually activates each point, the bridge, and the liminal areas below it with pedestrian activity.   The resulting effects generate new spatial and environmental relationships, and make the park a permanent part of Pacoima’s identity from now, and into the future.

 
 Read more

Status: School Project
Location: Pacoima, CA, US

 
The site diagram conveys the directional pull the architecture must have in order reconnect pedestrians experientially as well as physically with site.
The site diagram conveys the directional pull the architecture must have in order reconnect pedestrians experientially as well as physically with site.
The site plan diagrams the building interaction with site, freeway infrastructure and the juxtaposition over the freeway.
The site plan diagrams the building interaction with site, freeway infrastructure and the juxtaposition over the freeway.
 ‘Protrusion‘ spaces include the bottom floor in which large directional openings allow for framed moments of the freeway.
‘Protrusion‘ spaces include the bottom floor in which large directional openings allow for framed moments of the freeway.
The program coincides with the idea of pedestrian and site interaction, in turn the building houses a Public Library (top floors) as well as an Atmospheric Research Center (bottom floor) counteracting the harmful freeway infrastructure. As the pedestrians move along the path over the freeway the public and private merge where the research labs are visually connected to the pedestrian. Within the public spaces the site is also experienced and framed through the protrusions.
The program coincides with the idea of pedestrian and site interaction, in turn the building houses a Public Library (top floors) as well as an Atmospheric Research Center (bottom floor) counteracting the harmful freeway infrastructure. As the pedestrians move along the path over the freeway the public and private merge where the research labs are visually connected to the pedestrian. Within the public spaces the site is also experienced and framed through the protrusions.
The new infrastructure reconnects the pedestrian and site while becoming a new marker for Pacoima.
The new infrastructure reconnects the pedestrian and site while becoming a new marker for Pacoima.

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading