Archinect
Michael James Casey

Michael James Casey

New York, NY, US

anchor
Aerial rendering
Aerial rendering
10 more images  ↓

B.C. Next Use Center

With the intent of long-term functional flexibility, this student center on Boston College's campus was designed from the outset as a kit of standardized parts. A grand glazed atrium forms the building's circulatory crux and greatest gathering space. Precast concrete planks evoke the structural simplicity of a wood frame house but afford a greater degree of monumentality, forming both the ceiling joists and perimeter columns that hold three levels of academic programs aloft. The long channels between concrete ceiling joists can be enclosed to form forced air plenums, connected to a basement ventilation system through the central vertical cores. Citing the explicit structural clarity of parking garages, the kit of incremental concrete joist and column parts can be easily recreated in the future to accommodate unforeseen programmatic additions. 

 
 Read more

Status: School Project
Location: Boston, MA, US

 
Model
Model
Model
Model

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading