« back to Article

Renzo Piano’s Menil Collection Wins the 2013 AIA Twenty-five Year Award

Winner of the 2013 AIA Twenty-five Year Award: The Menil Collection in Houston, Texas designed by Renzo Piano Building Workshop (Photo: Hester Paul) External view by night of the conservation studio (Photo: Hester Paul) Detail of the roof (Photo: Hickey & Robertson) Detail of he facade - single bay of east colonnade (Photo: Hickey & Robertson) View of the tropical garden (Photo: Hickey & Robertson) View of one of the galleries. The “leaves” of the roof filter the light and drastically reduce the interior light levels (Photo: Hester Paul) View of one of the galleries (Photo: Hunter Alistair) View of the African Art gallery (Photo: Richard Bryant) View of the conservation studio that overlooks and receives ample north light from the pocket of planting between the end of the internal promenade and the colonnade. From the latter, the public can catch a glimpse of this important museum function. (Photo: Hickey & Robertson) Renzo Piano’ sketch showing how the leaves work reducing the level of the interior light (Image: Rpbw, Renzo Piano Building Workshop) Section of one of the exhibition halls - detail of the “leaves” - from left: Walter Hopps, Paul Winkler, Dominique De Menil and Renzo Piano (Image: Fondazione Renzo Piano) Section (Image: Rpbw, Renzo Piano Building Workshop) Site plan (Image: Rpbw, Renzo Piano Building Workshop)

Detail of the roof (Photo: Hickey & Robertson)
0

Detail of the roof (Photo: Hickey & Robertson)



Please wait... loading