Archinect
Martin Architects PC

Martin Architects PC

Sagaponack, NY

anchor

Harbor View

The Harbor View residence is a re-ordered and significantly extended house located within a sloping wooded site in East Hampton overlooking Three Mile Harbor. The original project was completed in 2010 and another substantial addition was completed in 2014.  The site strategy responds to the character of the terrain, proximity of neighbors to each side of the narrow site, and the view to the expansive landscape by creating a large garden room framed by retaining walls, a timber screen, and generous native planting.

The main house form is 'cubic'; a singular object attached to a plinth in the landscape.  The mass of the house is articulated with a material palette of rough-hewn split cedar, recycled woods, stucco, anodized aluminum, glass, and concrete.  Stucco pilasters and fin walls provide contrast to the wood cladding, vertical emphasis at corners, and provide support for horizontal timber sunshades.  The project incorporates passive and active solar design strategies and a geothermal heating and cooling system.

Light wells and a wall of glass bring light and air into the basement located in the plinth and connecting through to a lower north-facing garden. The public activity rooms along with  a bedroom are located on the split-level first floor.  A new second floor provides large bedrooms and previously unseen views of the harbor.  Smaller outdoor rooms around the boundary of the principal house provide a range of intimate exterior spaces tracking the daily path of the sun. Adjacent interior spaces connect by large glass doors to these outdoor garden rooms.

A pavilion, modern in design yet sited according to both classical and romantic principles, is perched at the end of the the garden overlooking the pool provides a focal point at the end of the deep garden view to the west.  The structure is of mahogany trimmed with aluminum, complementing the materiality of the main structure.  A stainless steel fireplace hangs from the metal surface of the ceiling and roof soffit, reflecting the colors of the interior and arboreal surroundings.  Acting conceptually as a stone base for the pavilion, a vanishing-edge hot tub  demarcates a threshold space between the intimate zone of the pavilion and the larger scale of the swimming pool area bracketed by the principal house.

 
 Read more

Status: Built
Location: East Hampton, NY
My Role: Architect

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading