Archinect
Mcleod Bovell Modern Houses

Mcleod Bovell Modern Houses

Vancouver, BC, CA

anchor

Esquimalt House

West Vancouver
7,015 sf single-family home on 14,988 sf lot
Completed summer 2012
Materials: Architectural concrete, Cumaru hardwood, composite panel


This house is located on a steep, extra wide property with views of downtown Vancouver, the Lion's Gate Bridge and Burrard Inlet. The building flows laterally with a gently stepped horizontal navigation across and down through the site. Twenty feet of vertical distance between the street and the main floor entry is divided into three distinct experiences in order to alleviate, what would otherwise be, a relentless downward movement. First, a set of concrete platforms through a small ornamental orchard, then down a single run of stairs overhanging a pond, and finally through a courtyard over a bridge to the front door. The courtyard with its wide reflecting ponds creates a distinct space out of what would otherwise be a compressed valley between the street and the face of the building.


In accordance with the coupleʼs needs, the house operates simultaneously as a private place of retreat, a place of business, and a large-scale, quasi-public entertaining space. The office is reached via an exterior access ramp beside the reflecting ponds so that business can be conducted apart from the living spaces. Dramatic interior and exterior entertaining spaces that accommodate gatherings of the client's Ismali religious community comprise one half of the site, while more intimately-scaled spaces for private living and personal contemplation form the other half.


Private bedroom spaces are consolidated into a compact upper floor volume that floats above the strung-out main floor. This allows two scales of main floor spaces. Large spaces with tall ceiling heights, contrast with smaller private rooms- a lounge between the kitchen and dining room and a meditation room at the stair which looks back over reflecting ponds. These programs overlap and are made cohesive through a subdued internal and external palette: architectural concrete, light gray cement panel, polished concrete floors, white gypsum wallboard, and matching millwork panels.

 
 Read more

Status: Built
Location: Vancouver, BC, CA
Additional Credits:
Considered Design - Landscape
T: 778 386 4414
E: studio@weareconsidered.com

Powers Construction - Contractor
T: +1 604 773 8499
E: info@powersconstruction.com

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading