Archinect
METALAB

METALAB

Houston, TX

anchor

CEILING CLOUD

The focus of the cloud has been on “designed assemblies” and the use of parametric software that works within Rhino. The project was to design the Jury Space within the new Student Services Center in the Architecture Building. The students developed a Ceiling Cloud that is proposed to clip on to an modified suspended ceiling grid using lightweight folded aluminum panels that are designed to incrementally change dimension and drape into the space below. Constraints and variables within the parametric models allowed for the extraction of 150 unique panels that are also perforated with their own individual pattern. The goal of the variations in the overall ceiling system are to disburse and dissipate sound through refraction and absorption created by the corrugation in the panels and their perforation. The gradient of holes also are calibrated to allow more light to penetrate in the center of the space away from the walls which will be lit with exhibition wall armature lighting. The crit walls respond to the overall materiality of the space using homosote in an endgrain orientation that will be CNC routed and laminated with a steel substructure.

First Place, AAFAB Award 2009, Interior Category

 
 Read more

Status: Built
Location: Houston, TX, US

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading