Archinect
ofis arhitekti

ofis arhitekti

Ljubljana, SI

anchor

Level apartment … inside Art Nouveau palace

The project is the renovation of an apartment contained within an art nouveau building originally designed and built in 1902  (architect C.M. Koch). The building is a 5 floor residential block in the centre of Ljubljana overlooking a square surrounded by residential and mixed use buildings.
The original layout consisted of multiple rooms which creating an enclosed feeling within the apartment, the brief required a more open plan layout however with the different uses within the space clearly defined. Many of the existing partitions were removed to create a more continuous space, leaving only the main structural walls to break the space up creating a constant circulation around the apartment and giving the feeling of a single entity broken by only a few elements.

Instead of using walls to define the uses, levels within the floor were created so that the open plan could be kept however a change in use inside the space was signified by a change in elevation.
Furthermore, storage and furniture were combined with the floors and walls to further add to the delineation of space, giving a more evident use to each space. By designing the furniture to be contained within the walls and floor, using similar materials enforces the idea of creating separate purposeful spaces whilst generating a feeling that they are all connected and can be viewed as a single entity. Storage throughout the apartment is achieved using a repeated element, creating hidden storage whenever the floor level is elevated, meaning the steps leading up to the sleeping level or shower level for example are not used solely as circulation but as storage also. Hiding the majority of the storage means that a continuity of space and materials is kept which adds to the feeling of an un-interrupted space.

  • repetition of furniture elements throughout the apartment, hidden in floor which has been extruded, most storage hidden to create the continuity in materials and so as not to interrupt spaces.
  • Use of floors as definition of rooms instead of walls
  • creating furniture from floor elements
  • refurbishing of historic elements, doors, windows etc
  • breaking down multiple spaces into larger simpler ones, inserting furniture elements as room separators
  • change in levels for definition of rooms, furniture merged with floors to define use of room


Main data: 

Location:  Ljubljana historical City Centre

Type:  Residential apartment

Client:  private 
Renovation Area:  115 m2

Project team:

OFIS arhitekti :

Rok Oman
Spela Videcnik

Andrej Gregoric

Janez Martincic

Janja Del Linz

William Gibson

Estefania Lopez Tornay

Nika Zufic

photo:
Tomaz Gregoric, Jan Celeda


 
 Read more

Status: Built
Location: Ljubljana, SI

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading