Archinect
Ohlhausen DuBois Architects

Ohlhausen DuBois Architects

New York, NY

anchor

Sands Point Residence

A 1950’s ranch house is brought into the 21st century and integrated with the landscape.  A glass pavilion for the daily living, cooking and dining activities is added to the original structure.  This glass pavilion ties into a series of terraces, gardens, swimming pool and outdoor living spaces.

Our sustainability strategy had several main components:

  • reuse the existing structure and as much of the landscape as we could, which allowed us to take advantage of the mature plantings and the good south facing orientation of the original house
  • highly insulate the existing house and install high performance windows and glass doors
  • minimize summer cooling with high performance glazing, deep overhangs, and good sun screening
  • minimize winter heating with dark stone floors and a radiant heating system

The addition of the glass pavilion allows the house to extend out into the property.  The use of glass on three sides contrasts with the more closed nature of the original structure, which was converted to bedrooms, bathrooms, and a study.   The gardens and outdoor living spaces were designed simultaneously with the glass pavilion and were conceived as extensions of the new indoor living spaces.

 
 Read more

Status: Built
Location: Sands Point, NY, US

 

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading