Archinect
Eva Sopeoglou | Architecture

Eva Sopeoglou | Architecture

London, GB

anchor

The Olive Tree House

This building forms part of an enquiry into sustainability and the provision for human comfort in architecture, by questioning the definition of inside and outside inhabitable space.

The project is highly experimental and employs cutting-edge digital CAD/CAM technology in an innovative way. All building components were pre-fabricated, nevertheless, the design itself carefully considered the sun’s position to provide shading and to complement the views. The 3m by 7m rectangular plan is aligned to the cardinal points and it is sub-divided into smaller rooms. A corridor connects these spaces but also aligns with the adjacent olive trees which, thus, become integral to the house’s layout.

The exterior envelope is a lightweight metallic surface which wraps around and it is movable, to provide maximum flexibility. The envelope’s perforated textile-like pattern is inspired by the shade of the olive trees. As the sun moves during the course of the day the interior spaces are filled with ever-changing shadows.

 
Read more

Status: Built
Location: Sithonia, Halkidiki, Greece
My Role: Architect
Additional Credits: Metal fabricator: METALSO Sheet Metal Design [www.metalso.gr] Photos: Mariana Bisti [www.marianabisti.com]