Archinect
DiA Studio

DiA Studio

Amsterdam, NL

anchor
Interior 01
Interior 01
15 more images  ↓

One Column House

This following March, Amsterdam based DiA Studio is set to begin construction of one of its latest projects, the One Column House.

One Column House is an extension and refurbishment for an existing small old summer house on the shores of a Patagonian lake in the South of Argentina.

The conditions of the existing house lack of an optimum spatial and functional distribution that could fulfill the needs and the manners that the summer house is being lived and experienced: the existing house sits far away from the lake shore neglecting the most privileged views towards the lake and its landscape, while at the same time both neighbor houses at the sides block the vistas towards the lake since their footprints were settled closer to the lake shore. Besides, the interior space was characterized by a deep dark dinning/ living area with limited relation to the outside with a deficient connection between the kitchen and the private and public rooms. At the same time, the small size bedrooms were inefficient to cope with the actual family growth.

DiA Studio decided to incorporate a detached volume as an extension to the existing house which grounds closer to the lake shore and oriented towards the best landscape vistas, creating an internal patio between the existing house and the extension volume. Thus the new extension establishes a clear division between the public and private areas, the old and the new. While the existing house will host two large bedrooms, the main bathroom in the ground floor and a secondary bedroom in the first level, all public areas will be linearly organized within the extension volume: open kitchen, dining place and the lounge area; all these spaces will share a wide open wooden terrace deck facing and open to the lake shore.

The extension will be mainly constructed by a reinforced concrete structure: a planar roof runs widely from one neighbor boundary line to the other and is strengthened by four inverted beams that converge in the only load bearing vertical element of the house. This column is formed by a pair of twisted concrete shear walls performing in different ways.

One Column House researches on the multiple performances the architectural element of a column could achieve beyond its structural capacity. Firstly, it is an element that marks a central place by integrating in itself a fireplace, while articulating the program by organizing the different functional spaces around it and orienting site-specific vistas. At the same time, it stores the fireplace logs and works as an infrastructural device where the rain water pipes are embedded within the twisted shear walls while opening up the concrete roof enabling natural zenithal light come through.

 
 Read more

Status: Under Construction
Location: Patagonia, Argentina
My Role: Architect Designer
Additional Credits: Design: DiA Studio - Luis Etchegorry architect
Executive Architect: Sebastián Costanzi
Structural Engineer: Urbana Saiquen
Visualizations: 3D Notos

 
View from Internal Patio
View from Internal Patio
View from Lake
View from Lake
Interior 02
Interior 02
Site Plan
Site Plan
Ground Floor
Ground Floor
Projected Ceiling Plan
Projected Ceiling Plan
Conceptual Diagram
Conceptual Diagram
Cross Section
Cross Section
Longitudinal Section
Longitudinal Section
Southeast Elevation
Southeast Elevation
Northwest Elevation
Northwest Elevation
Structure
Structure
Structure
Structure
Ruled Surface Shear Walls
Ruled Surface Shear Walls
Sections through Ruled Surface Shear Walls
Sections through Ruled Surface Shear Walls

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading