Archinect
ATÖLYE Labs

ATÖLYE Labs

Şişli/İstanbul | Şişli/İstanbul

anchor

Container Park

Client: İDEEGE.TGB T​eknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. 

Area: 1000 m2 total floor area, 800m2 landscaping 

Scope: Core&shell officebuilding (architecture+landscapearchitecture+engineering)designed with 35 second-hand shipping containers

Timeline: Ocak 2015 - October 2015 

Recognizing that the 21st Century promises new productive relationships between education, research, and industry, iDEEGE ​Technopark A.Ş. approached Atolye Labs about a facility to foster interdisciplinary collaboration and anchor the emerging technopark in the heart of Izmir, a bustling cosmopolis in Western Turkey. The resulting project repurposes 35 second hand shipping containers to form the centerpiece of a new, vibrant research community on the campus as well as to function as a creative magnet for talent in Ege University, Izmir and Aegean region at large.

The 1000m2 technopark facility will house independent R & D facilities of large Turkish and International companies focusing on biotechnology, energy, materials and software research. This program is coupled with strategically situated “catalysts” to increase interaction and collaboration potential among all members of this community.

The project was unique not only in terms of its fast-paced research, design and construction process (all in all in a tight 9-month schedule), but also because the project’s brief, site and program was developed and refined by the design team itself. Furthermore, key design principles of site-specificity, ecology and future proofing helped create a role model for similar institutions in Turkey and beyond.

Here are the details of these design principles.

Site-specific design:

The project started with the discovery of a dormant site with the rubble of a demolished building amidst the large university campus. By repurposing locally acquired second hand shipping containers located 12km away in Izmir port, the design team was able to upcycle an underused site with underused construction materials.

Looking into the site, solar orientation, existing campus circulation routes, wind angles, tree shaded areas and the contours of the previous building helped craft a meaningful and financially viable programmatic division, volumetric arrangement and ultimately a fluid user circulation. Storyboard of possible user interactions helped communicate the importance of catalyst programs around art, design and technology. Meanwhile, a vertical ‘beacon’ container, an inner courtyard, narrow cross-circulation corridors, and ample seating spots enable spaces for prospect and refuge, as well as spontaneous encounters and play.

Ecological Design :

Aside from an exceptional amount of material recycling and reuse, the project exhibits a wide gamut of ecological strategies. By placing container modules with maximum north-south exposure and narrow cross sections, the design maximized the ability to use passive solar strategies coupled with natural ventilation.

Existing trees, optimally designed shading devices, solar coated southern windows, thick insulation, efficient air conditioning, natural materials such as cork, and LED lighting systems all helped minimize the building’s environmental impact.

Future-proofed Design:

Given that adaptability and resilience of a core & shell building is its biggest asset in the long term, the project features multiple technical details such as exposed beams and columns, visible electrical trays, abundant plugs, high-capacity ventilation, locally controllable heating-cooling systems and supporting sub-structure to help build separators in the future. All these systems help easily modify spatial programs over time.

Programmatically, by placing interaction catalysts across the site, designing alternative layouts and modular furniture, envisioning sections of the container facades as a workable canvas for muralists and designing for easy dismantlement and relocation, the project becomes a manifestation of a building as a prototype,​ one that entails galvanizing a talented community in Izmir and beyond. 

 
Read more

Status: Built
Location: Izmir, TR
My Role: ATÖLYE Labs ((architectural design, strategic consulting, sustainability consulting, landscape design, project management, site control)
Additional Credits: Architectural Design Team: Engin Ayaz, Nesile Yalçın, Nujen Acar, Elif Karaköse, Buşra Tunç, Berna Erenoğlu
Project manager: Nesile Yalçın
Interns: Begüm Ural, Batuhan Türker
Visualization: Murathan Sırakaya, Gökhan Gürbüz

Project Team: ATOLYE Labs (architectural design, strategic consulting, sustainability consulting, architectural design, landscape design, project management, site control), Antre Design (architectural consulting), STEB(site control), V​enta Mühendislik (mechanical), Sinapsen Elektrik (electrical), Methal Mühendislik (static analysis), Parça Proje (lighting consulting), Yerçekim Architectural Photography

 
before
before
after
after
process diagram
process diagram
process diagram
process diagram
ecological design principles
ecological design principles
plans
plans
material diagram
material diagram
storyboard
storyboard