Archinect
AGi architects

AGi architects

Madrid, ES | Kuwait, KW

anchor

BBS preschool by AGi architects, regional winner at the Arabian Property Awards, competes for the overall international award

AGi architects Dec 10 '12 0

  •  BBS preschool includes both educational facilities and a residential building for teachers. It has been designed with collaborative efforts from all players involved in the educational process.
  •  Wafra Shore was Highly Commended in the Mixed Use Architecture Category of the Arabian Property Awards 2012.

London, 7th December 2012.- AGi architects, a leading Spanish-Kuwaiti based practice, will compete today for the overall international award in the Best Public Service Architecture Category for BBS Preschool.

The project was also commended at MIPIM Architectural Review Future Projects Awards 2012.
“It is a pleasure for the entire team and myself to compete for this international prize after winning at a regional level in the Arabian edition of these awards”, says Joaquin Perez-Goicoechea, Principal of AGi architects.

BBS Preschool
AGi architects proposal for designing a bilingual preschool in Kuwait consists of two areas for different uses. On the one hand, educational facilities, including a kindergarten and a nursery, will be located in an area of 2380 sqm and, on the other hand, a residential building of 4590 sqm will house teachers.

The school has been designed with collaborative efforts under an organizational management team that influences the quality and objectives of the project. Parents, students and teachers all play important roles in the development of the school environment and should therefore participate in the collaborative efforts of the design.

The Building for children should be created from the child’s point of view, where the design is set specifically to familiarize with their world; taking into account their dimensions and having a clear understanding of spatial and social organization to help children get their bearing. The design should also have the flexibility to evolve and grow simultaneously as the children themselves grow, laying the foundation of every form of learning in the future.

The building will be developed and synchronized in two parallel scales: throughout the school and from within the classroom level. AGi architects intend to create spaces, corners and details that provide as much potential as possible to encourage children’s independent activities, communication, orientation, social interaction and aesthetics.

The experience should extend beyond the educational realm, to include cultural and social interchange.

Residential use
The tower contains a total of 41 apartments for the teachers, with the configuration of 3 apartments per floor, however the order is interrupted in some floors where one apartment is transformed into a communal area comprising of a kitchen, dining room, T.V room, computer room and terraces. Where the tower meets the ground it houses the communal facilities containing a gym and a swimming pool that is shared between the preschool and the tower providing a link joining the two buildings together. Two larger apartments are also located on the ground floor, which that have the flexibility to adapt to clinics with direct access from the street.

Open classrooms
Classrooms are double sided, where one looks into the interior of the building and the circulation, and the other looks out onto different gardens and playgrounds. Each classroom contain a small kitchenette, individual bathroom, play area, rest area, work area, space for teachers to instruct, read and supervise.

Children can freely migrate from one area to the next without having to cross any boundaries, choosing to individually express themselves and controlling the direction of their learning path. The classrooms also contain areas where children can participate in group work such as watering plants, taking care of animals and keeping the class environment clean, which encourages social participation and community work.

Kindergarten and Nursery
Although the Kindergarten and Nursery share the lobby on the ground floor, the nature of each age group and therefore the requirement for each classroom, spatial configuration, and circulation is adapted accordingly. As a result, the building is developed as an ascending ramp directly relative to the children's growth, the older the child becomes the higher up along the ramp he is situated. Different scenarios and circulation routes along the ramp are adapted for the various age groups and users, where access is limited to the type of user, such as children, teachers, parents, nursers...

International Property Awards
The International Property Awards (IPA) are open to residential and commercial property professionals from around the globe. They celebrate the highest levels of achievement by companies operating in all sectors of the property and real estate industry.

The awards are split into regions covering Africa, Asia Pacific, Arabia, Canada, Caribbean, Central & South America, Europe, UK and USA. Participants enter at their relevant national level and are judged by a highly experienced team of professionals who cover the whole range of property disciplines.

The highest-scoring winners from each region are automatically entered into the overall International Awards, which ultimately determine the world’s finest property companies



 
Please wait... loading
Please wait... loading