Archinect
Bell Architects

Bell Architects

Washington, DC

anchor
Hill Center west facade with new entry court
Hill Center west facade with new entry court
4 more images  ↓

Hill Center at the Old Naval Hospital

WINNER OF 7 AWARDS for HISTORIC PRESERVATION, ADAPTIVE REUSE & SUSTAINABILITY

  • National Housing & Rehabilitation Association (NH&RA) - Best Commercial/Retail/Non-Residential Project "J. Timothy Anderson Awards" for Excellence in Historic Rehabilitation (2012)
  • AIA DC Award of Excellence Historic Resources (2012)
  • AIA DC Presidential Citation Sustainable Design (2012)
  • DC HPRB Chairman’s Award for Excellence in Historic Preservation (2012); 
  • National Victorian Society Award (2012)
  • Environmental Design and Construction (ED+C) Government / Institutional Renovation National Award (2012)
  • Committee of 100 on the Federal City- Vision Award (2012)

Phased rehabilitation, adaptive reuse and creative upgrades transformed a deteriorating urban Civil War Hospital into a vibrant hub for culture, education and city life on Capital Hill. BELL Architects' strengths in historic preservation, sustainable design and urban community development created a new cultural center where once stood a decaying, unsafe eyesore.

BELL demonstrated a much needed continuity in the A/E process throughout the project for the design was executed in three phases, for two different clients and two general contractors. The first two phases contracted with the DC government, entailed stabilization and limited restoration. Rehabilitation design of an ornamental iron fence was a critical part to the site, required sculpting of missing elements and collecting missing pieces from neighbors. The third phase for the lease holder required rehabilitation and adaptive reuse of the entire site.

The c. 1866 hospital’s four levels consisted of small, non functioning patient rooms that BELL re-configured into large, welcoming public meeting spaces, bright classrooms and offices, ADA compliant restrooms, a modern demonstration kitchen, and other multi-purpose spaces for art and education. Access to the building  was re-oriented to the ground floor, with new site grading providing wheelchair and stroller access to a modern reception area. All levels were made ADA accessible by an energy-efficient elevator tucked behind original door openings.
 

 
 Read more

Status: Built
Location: Washington, DC, US
My Role: Architecture, Historic Preservation

 
Hill Center's rehabilitated stairs
Hill Center's rehabilitated stairs
Former patient rooms re-configured into welcoming public meeting spaces
Former patient rooms re-configured into welcoming public meeting spaces
New bright meeting space at top level
New bright meeting space at top level
Modern demonstration kitchen at ground level
Modern demonstration kitchen at ground level

Back to Top  ↑Back to Project List...

Please wait... loading