Archinect
XTEN Architecture

XTEN Architecture

Culver City, CA | Sissach, CH

anchor

Guggenheim Helsinki

The new Guggenheim Helsinki is composed as a series of interconnected volumes that generate new relations between Tahtitornin vouri park, the boardwalk and the waterfront. Given the very prominent site of the project, the proposal is not only concerned with the building itself, but with creating a network of public spaces along the waterfront. The result is a literal extension of the public space to the water and a park that meanders through and around the museum.  The creation of multiple public plazas at different levels of the museum not only serve as outdoor exhibition and event spaces for the museum, but also reshapes the waterfront into a space for both locals and visitors to enjoy. The building also creates an iconic image from the waterfront, of a glowing white granite roofscape inspired by the treetops of Tahtitornin vouri park that captures the Nordic sunlight for the museum galleries below. 

 
Read more

Status: Competition Entry
Location: Helsinki, FI