Ziyaretçiler İstanbul Havalimanı Müzesi'ne "Müze"yi simgeleyen "M" harfi şeklinde bir girişten giriyor. Müzenin markasında da kullanılan bir renk olan kırmızıyla vurgulanan bilgi masası, konukları cesur ve tutarlı bir görsel kimlikle karşılıyor. Bu bölümün ötesinde, bir koridorda "Tahtın Yüzleri" başlıklı tematik bir poster eşliğinde bir mulaj tahtı yer alıyor . Bu alan ziyaretçileri tahtta oturmaya ve unutulmaz fotoğraflar çekmeye davet ediyor ve ilgi çekici ve paylaşılabilir bir deneyim sunuyor.
Yolculuk, Atatürk'le başlayıp tarihi şekillendiren etkili liderlerin, sultanların ve yöneticilerin hayatları boyunca ilerleyen 15 farklı dönemi gösteren bir animasyonun yer aldığı bir video odasına doğru devam ediyor. Bu büyüleyici giriş, Anadolu'nun kadim tarihini kısaca sunarak müzenin anlatısına ilgi çekici bir geçit sunuyor.
İlk sergi salonu sıra dışı bir deneyim için sahneyi hazırlıyor. İstanbul Havalimanı Müzesi'ni diğerlerinden ayıran şey, dijital eser anlatı etiketlerinin yenilikçi kullanımıdır. Bu etkileşimli etiketler yalnızca eserlerin önemini vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda bunların geldiği şehirleri de tanıtıyor, ziyaretçileri bu yerleri keşfetmeye ve koleksiyonların tüm bağlamını keşfetmeye teşvik ediyor.
Göbeklitepe ve Çatalhöyük'ten eserlerle başlayan tarih öncesi bölümde sadelik zarafetle buluşuyor. Öne çıkan bir özellik, Nefertiti'nin ünlü eserleri de dahil olmak üzere önemli eserleri sergileyen çığır açan bir mobil sergileme ünitesi. Bu sergileme, müzenin geleneği yenilikle harmanlamaya olan bağlılığını örnekliyor.
Bakır benzeri tasarımıyla tanımlanan bir diğer bölüm, Hitit, Urartu, Frig, Lidya ve Anadolu Pers dönemlerine ait önemli eserleri sunuyor. Sergi, fısıltı sesleri ve projeksiyon haritalaması gibi sürükleyici unsurların eserleri canlandırdığı Roma-Bizans döneminde doruk noktasına ulaşıyor. Özellikle çarpıcı bir yerleştirmede, bir büst projeksiyon haritalaması kullanılarak "göz kırpıyor" gibi görünüyor ve canlılık hissi ve benzersiz bir sunum tarzı yaratıyor.
El yazması ve hat salonunda, koyu perdeler ve Ney enstrümanının dingin sesi mistik ve düşündürücü bir ambiyans yaratıyor. Burada ziyaretçiler, etkileşimli bir kiosk aracılığıyla yazma ve el yazmalarını onarma sanatı hakkında bilgi edinebilirler. Tasarım, çağdaş sanat galerilerini anımsatan beyaz duvarlarla modern bir estetiğe dönüşüyor. Bu salondaki dairesel bir sütun, Kültür Bakanlığı'nın "Kaçırmayın!" sloganıyla uyumlu olarak "Ne kaçırdığınızı görmeye hazır olun" ifadesini sergiliyor . Bu düşündürücü dokunuş, ziyaretçileri deneyime tamamen dalmaya davet ediyor.
Tur, ziyaretçilere ilham ve merak duygusu veren kusursuz ve tutarlı bir yolculuk yaratarak bilgi bölümüne geri dönerek son buluyor.
Status: Built
Location: Istanbul, TR
Firm Role: Interior architectural design and curatorial services.
Additional Credits: Consilio Technology, Corvus Robotic Showcases