Archinect
frontoffice tokyo

frontoffice tokyo

Tokyo, JP

anchor

Oyamadai House

With a flag shaped site, bound on every side by neighbors, the understandable instinct might be to step away from the city, retreat behind walls where privacy is better assured. The family that purchased the site saw instead a chance to be as open as possible, using the small degree of isolation as a chance to connect to the city from a slight remove. On the ground floor the concrete floor extends out to form the landscape, softened by an abstract form that aims to blur boundaries - not between inside and out, but between city and home. On the second floor terraces and stair landings take on the same task.

A wooden structure normally would work against these ambitions, requiring large sheer walls or braces to resist earthquakes. To answer this need without losing the intent to open the spaces we built large X-shaped walls at either end of the house. Like flying buttresses these work as structure while minimally touching the exterior envelope.

 
Read more

Status: Built
Location: Tokyo, JP
My Role: architect
Additional Credits: Design Team: Will Galloway, Koen Klinkers, Misuzu Yoshikawa, Joris Berkhout
Structure: Low Fat Structure, Taro Yokoyama, Tomoyuki Kudoh
Photography: Takumi Ota

 
plan
plan
from street
from street
entrance
entrance
kid's room
kid's room
outside
outside
stairs to 2f
stairs to 2f
master bedroom and bath
master bedroom and bath
deck
deck
from neighbor
from neighbor