Archinect
Conner & Perry Architects, Inc.

Conner & Perry Architects, Inc.

Santa Monica, CA

anchor
Photography by Taiyo Watanabe. At night the rear of the home, perched on the edge of the canyon, glows through the canopy of trees, giving the effortless impression that it has always been there.
Photography by Taiyo Watanabe.

At night the rear of the home, perched on the edge of the canyon, glows through the canopy of trees, giving the effortless impression that it has always been there.
13 more images  ↓

Rustic Canyon Residence by Conner + Perry Architects

Organic architecture experts Kristopher Conner and James Perry of Conner + Perry Architects were commissioned by a deeply-rooted Los Angeles couple to design a home that seamlessly fits their family and lifestyle, while also showcasing a world-class art collection and effortlessly blending into a beloved section of Santa Monica Canyon. 

Taking cues from the property’s surrounding Oak and Eucalyptus trees, the firm designed a residence that allows for reflection, openness, and serenity. Key design features include windows that frame the magnificent trees, extended canopy-like, cantilevered eaves, and fully pocketing glass exterior walls that open to a central courtyard to offer the perfect balance of indoor-outdoor living. Every view in the house was designed to captivate with either nature or art. Initial plans by John Lautner protégé, architect Duncan Nicholson, set the stage for Kris and James, formerly with Nicholson’s office, to complete and enhance the project, despite his untimely passing. 

Given their love for the neighborhood and its majestic trees, the clients sought to repurpose the felled Eucalyptus wood found on the property into outdoor furniture and key elements within the house, including the grand entry doors. In keeping, exterior materials for the new home were selected for their organic nature, ability to age in place, and compatibility with the climate, such as charred wood siding (Shou Sugi Ban), copper, exposed steel, and concrete. Interior materials were chosen to reflect the nature outside, including a mix of massangis grey limestone and french oak for the flooring, weathered brass, blackened steel elements, and a variety of marbles and tiles, including art tiles by Lubna Chowdhary.

For the clients, who both grew up in the neighborhood, the chance to collaborate on the design process and build a space for their impressive art collection was a dream. For Conner + Perry, the home represents exactly what the clients were seeking — a quintessential California indoor/outdoor experience where everything feels open and unified. 

“Each of them has described the house as having a magical or mystical quality, allowing light in at the right moments, as well as the shadows of the trees, and a calming mirroring effect,” says principal, Kristopher Conner.

 
Read more

Status: Built
Location: Santa Monica, CA, US
Firm Role: Architect
Additional Credits: Interior Designers: Olivia Williams Interior Design and Merrell Design Co.
Builder: RAM Development and Construction Company, Inc. and Dick Minium Construction
Landscape Architecture: Landscape Workspace
Photographer:​ Taiyo Watanabe

 
Photography by Taiyo Watanabe. Using the reclaimed Eucalyptus from the felled trees on the property and vintage hardware, Conner + Perry were able to create a stunning custom double pivot door and a private, yet soft, entryway.
Photography by Taiyo Watanabe.

Using the reclaimed Eucalyptus from the felled trees on the property and vintage hardware, Conner + Perry were able to create a stunning custom double pivot door and a private, yet soft, entryway.
Photography by Taiyo Watanabe. At the front of the home, one is greeted by the California live oak and Eucalyptus trees that define the local landscape and keep in proportion with the generous home, while the airplane hangar style garage door, finished with charred siding, “disappears” when closed.
Photography by Taiyo Watanabe.

At the front of the home, one is greeted by the California live oak and Eucalyptus trees that define the local landscape and keep in proportion with the generous home, while the airplane hangar style garage door, finished with charred siding, “disappears” when closed.
Featuring a large Gus Van Sant watercolor, this central space, with fully pocketing glass and aluminum sliding doors, opens directly to the pool courtyard. Photography by Taiyo Watanabe.
Featuring a large Gus Van Sant watercolor, this central space, with fully pocketing glass and aluminum sliding doors, opens directly to the pool courtyard.

Photography by Taiyo Watanabe.
Photography by Taiyo Watanabe. Landscape designer, Case Fleher, introduced lush plantings that reflect the vibe of the canyon, blending native species along with impressive specimens found on the original site, such as the Chamaerops seen on the right side of the picture.
Photography by Taiyo Watanabe.

Landscape designer, Case Fleher, introduced lush plantings that reflect the vibe of the canyon, blending native species along with impressive specimens found on the original site, such as the Chamaerops seen on the right side of the picture.
Photography by Taiyo Watanabe. The 'Perch,' with a custom Eucalyptus built-in daybed tucked between bedrooms, allows for a unique and quiet spot perfect for meditation, lounging, and gazing into the trees.
Photography by Taiyo Watanabe.

The "Perch," with a custom Eucalyptus built-in daybed tucked between bedrooms, allows for a unique and quiet spot perfect for meditation, lounging, and gazing into the trees.
Photography by Taiyo Watanabe. Upstairs, the continuous ribbon of sliding windows (left) overlooks the central pool courtyard, while the expansive double height glazing (right) provides an intimate spatial relationship to the oaks in the atrium garden.
Photography by Taiyo Watanabe.

Upstairs, the continuous ribbon of sliding windows (left) overlooks the central pool courtyard, while the expansive double height glazing (right) provides an intimate spatial relationship to the oaks in the atrium garden.
Photography by Taiyo Watanabe. The home’s expansive master bathroom features His and Hers commodes, Calcutta marble heated floors, central steam shower, spa tub, countertops and splash, wall-to-wall mirrors, and pocketing sliding doors to the deck.
Photography by Taiyo Watanabe.

The home’s expansive master bathroom features His and Hers commodes, Calcutta marble heated floors, central steam shower, spa tub, countertops and splash, wall-to-wall mirrors, and pocketing sliding doors to the deck.
Photography by Taiyo Watanabe. In the master bedroom, with its rift oak custom wood paneled storage and vintage furnishings, fully sliding glass doors extend the room out to the deck for sweeping views of the canyon and ocean.
Photography by Taiyo Watanabe.

In the master bedroom, with its rift oak custom wood paneled storage and vintage furnishings, fully sliding glass doors extend the room out to the deck for sweeping views of the canyon and ocean.
Photography by Taiyo Watanabe. Conner + Perry carved the library/media room out of the central space by introducing a free-standing wood tv console and art wall, which allows for intimacy while maintaining a sense of openness.
Photography by Taiyo Watanabe.

Conner + Perry carved the library/media room out of the central space by introducing a free-standing wood tv console and art wall, which allows for intimacy while maintaining a sense of openness.
Photography by Taiyo Watanabe. The home office offers direct access to the atrium garden, connecting to the library/media room beyond. Custom, built-in rift oak and blackened steel casework showcases the husband's extensive vinyl music collection, high performance audio equipment, and a variety of personal affects, objects, and art.
Photography by Taiyo Watanabe.

The home office offers direct access to the atrium garden, connecting to the library/media room beyond. Custom, built-in rift oak and blackened steel casework showcases the husband's extensive vinyl music collection, high performance audio equipment, and a variety of personal affects, objects, and art.
Photography by Taiyo Watanabe. In the home’s generous entryway, glass and steel support the floating french oak stairway.
Photography by Taiyo Watanabe.

In the home’s generous entryway, glass and steel support the floating french oak stairway.
Photography by Taiyo Watanabe. Fully pocketing glass doors on either side of the kitchen and dining room allow the home to be fully open to the landscape.
Photography by Taiyo Watanabe.

Fully pocketing glass doors on either side of the kitchen and dining room allow the home to be fully open to the landscape.
Photography by Taiyo Watanabe. Interior designers Olivia Williams and Matt Merrell brought a keen eye to the interiors. The open kitchen/dining offers various luxurious features, including a separate scullery kitchen and pantry behind the custom wood paneled casework partition; Calcutta gold marble countertops, island, and backsplash; custom weathered brass range hood and cabinet pull detail; and a 13 foot long marble island with integrated stone sink and weathered brass base. A Murano glass...
Photography by Taiyo Watanabe.

Interior designers Olivia Williams and Matt Merrell brought a keen eye to the interiors. The open kitchen/dining offers various luxurious features, including a separate scullery kitchen and pantry behind the custom wood paneled casework partition; Calcutta gold marble countertops, island, and backsplash; custom weathered brass range hood and cabinet pull detail; and a 13 foot long marble island with integrated stone sink and weathered brass base. A Murano glass chandelier above the dining table created the inspiration for the design palette.