Archinect
West-line Studio

West-line Studio Diversity Badge

Female owned

Guiyang, CN

anchor
Snowy Plateau (Photo: Haobo Wei)
Snowy Plateau (Photo: Haobo Wei)
45 more images  ↓

Cuisuba Yi Cultural & Visitor Center

On a northwestern Guizhou typical plateau, placed at an altitude of above 2,000 meters in-between untouched grassland hills and mountains, stands the Cuisuba Yi Cultural & Visitor Center. Completed in March 2021, the center was conceived as a landmark to pay homage to the Yi people, an ethnic minority group mainly residing in the mountainous regions and rural areas of South-West China. The building grows from a slope with a maximum inclination of 20 degrees, surrounded by mountains all around. Commissioned by the Dafang County Tourism Development Office in order to provide the basic structure to promote tourism in the area, the center aims to become a symbolic landmark celebrating Yi culture.

West-line Studio has a long history in building cultural centers in Guizhou province influenced by local ethnic minorities; the practice’s approach has always been characterized by deep research on the peculiar cultural aspects of a particular community, which can result in rites, fabrics, patterns, construction techniques, festivals, and pictograms, in order to bring some of these unique features into the design, creating a strong bond with local culture and collective memory.

From thousands of years the Yi people have been considering the plateau a sacred place where to worship heaven and earth and celebrate the ‘Torch Festival’, one of their main holidays. The festival commemorates a famous Yi wrestler who used pine tree torches to stop a locusts’ plague. Symbolism has always played a significant role in West-line Studio’s work, and in this cultural center the connection with Yi ancient culture appears through many layers. First of all the building mass resembles the traditional Yi sacrificial altar, where sacrifices refer to offers. The building, in its simple volume, is characterized by an iconic roof consisting of a concave arc. This architectural gesture aims to show a response to the tension of nature, and again refers to Yi sacrificial symbols. The roof establishes a dialogue with the sky through the skylight system and the concave shape works as a rain water collector. Via the gutter system the water vertically flows through the outdoor courtyards, creating a vertical connection of light and rain throughout the building, while solving the internal lighting and ventilation. Another important feature are the outdoor concrete ramps, which with their folding and undulating movement evoke the ascension procession over to hills during the ‘Torch Festival’.

The construction system is based on concrete technology mixed with local sand. The sand mixture helps engrave the wooden texture given by the formworks, realized with recycled panels from declining Yi houses and local pine wood. The rough concrete interiors together with the black metal window frames and ceiling help frame the outdoor landscape, making it the protagonist of the interior atmosphere. The three floors are characterized by a free plan where two structural units combine all the main service functions; this spatial production mode derives from the so called ‘group technology,’ typical of Guizhou mountain villages. The indoor hanging courtyard, with its red and yellow skylights, creates a holy atmosphere and a sense of ritual space from the contrast between the colored lights and dark space below. The indoor atmosphere is kept dark on purpose so the outdoor bright scenery can stand out; visitors become silent wanderers of the wild grassland and are immersed in a suspended time as gazers of history. The spatial indoor layout combines the ritual mnemonic structure with a more contemporary functional system. Yi Cultural Center aims to become a wordless monument which stands alone resembling Yi culture through symbolism and in creating a ritual atmosphere.

 
Read more

Status: Built
Location: Guizhou, CN
Firm Role: Lead Architect
Additional Credits: Lead Architects: Haobo Wei, Jingsong Xie
Architecture and Landscape: Yudan Luo, Ke Zhou, Minghua Ou, Bin Liu
Structure: Yuanping Li, Dingping Fu
Project Manager: Xuanqin Gong
Client: Guizhou Province Dafang County Keteleeria River Tourism Investment Development Service Co. Ltd

Photo Haobo Wei, Jingsong Xie
Credits: West-line Studio


 
Bird Eye View (Photo: Jingsong Xie)
Bird Eye View (Photo: Jingsong Xie)
Bird Eye View (Photo: Jingsong Xie)
Bird Eye View (Photo: Jingsong Xie)
South-East View (Photo: Haobo Wei)
South-East View (Photo: Haobo Wei)
South-West View (Photo: Haobo Wei)
South-West View (Photo: Haobo Wei)
Main Entrance (Photo: Haobo Wei)
Main Entrance (Photo: Haobo Wei)
North-East View (Photo: Haobo Wei)
North-East View (Photo: Haobo Wei)
Secondary Ramp (Photo: Jingsong Xie)
Secondary Ramp (Photo: Jingsong Xie)
Main entrance Ramp (Photo: Haobo Wei)
Main entrance Ramp (Photo: Haobo Wei)
Main Entrance (Photo: Jingsong Xie)
Main Entrance (Photo: Jingsong Xie)
Secondary Ramp (Photo: Haobo Wei)
Secondary Ramp (Photo: Haobo Wei)
Outdoor Main Entrance Ramp and Yellow Skylight (Photo: Haobo Wei)
Outdoor Main Entrance Ramp and Yellow Skylight (Photo: Haobo Wei)
Outdoor Main Entrance Ramp and Yellow Skylight (Photo: Haobo Wei)
Outdoor Main Entrance Ramp and Yellow Skylight (Photo: Haobo Wei)
Outdoor Main Entrance Ramp (Photo: Haobo Wei)
Outdoor Main Entrance Ramp (Photo: Haobo Wei)
Secondary Ramp (Photo: Jingsong Xie)
Secondary Ramp (Photo: Jingsong Xie)
Outdoor Ramp (Photo: Haobo Wei)
Outdoor Ramp (Photo: Haobo Wei)
Third Floor Multi-Functional Area (Photo: Jingsong Xie)
Third Floor Multi-Functional Area (Photo: Jingsong Xie)
Third Floor Multi-Functional Area (Photo: Jingsong Xie)
Third Floor Multi-Functional Area (Photo: Jingsong Xie)
Third Floor Multi-Functional Area (Photo: Haobo Wei)
Third Floor Multi-Functional Area (Photo: Haobo Wei)
Third Floor Multi-Functional Area (Photo: Jingsong Xie)
Third Floor Multi-Functional Area (Photo: Jingsong Xie)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Concrete Staircase (Photo: Haobo Wei)
Concrete Staircase (Photo: Haobo Wei)
Indoor Ramp (Photo: Haobo Wei)
Indoor Ramp (Photo: Haobo Wei)
Indoor Ramp (Photo: Haobo Wei)
Indoor Ramp (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard Colorful Skylight (Photo: Jingsong Xie)
Hanging Courtyard Colorful Skylight (Photo: Jingsong Xie)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Indoor Staircase with Red Skylight (Photo: Haobo Wei)
Indoor Staircase with Red Skylight (Photo: Haobo Wei)
Indoor Staircase with Yellow Skylight (Photo: Haobo Wei)
Indoor Staircase with Yellow Skylight (Photo: Haobo Wei)
Indoor Staircase with Yellow Skylight (Photo: Haobo Wei)
Indoor Staircase with Yellow Skylight (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Hanging Courtyard (Photo: Haobo Wei)
Master Plan (Credits: West-line Studio)
Master Plan (Credits: West-line Studio)
First Floor Plan (Credits: West-line Studio)
First Floor Plan (Credits: West-line Studio)
Second Floor Plan (Credits: West-line Studio)
Second Floor Plan (Credits: West-line Studio)
Third Floor Plan (Credits: West-line Studio)
Third Floor Plan (Credits: West-line Studio)
Rooftop (Credits: West-line Studio)
Rooftop (Credits: West-line Studio)
South-East Elevation (Credits: West-line Studio)
South-East Elevation (Credits: West-line Studio)
North-West Elevation (Credits: West-line Studio)
North-West Elevation (Credits: West-line Studio)
South-West Elevation (Credits: West-line Studio)
South-West Elevation (Credits: West-line Studio)
Section (Credits: West-line Studio)
Section (Credits: West-line Studio)
Section (Credits: West-line Studio)
Section (Credits: West-line Studio)
Drainage System (Credits: West-line Studio)
Drainage System (Credits: West-line Studio)
Skylights and Circulation System (Credits: West-line Studio)
Skylights and Circulation System (Credits: West-line Studio)
Outdoor Front Ramp (Credits: West-line Studio)
Outdoor Front Ramp (Credits: West-line Studio)
Outdoor Back Staircase (Credits: West-line Studio)
Outdoor Back Staircase (Credits: West-line Studio)