Archinect
Studio MBM / Maurizio Bianchi Mattioli

Studio MBM / Maurizio Bianchi Mattioli

New York, NY

anchor

DL 1961 Headquarters and Showroom

DL1961 is a gut renovation and full design
project for the global premium denim company
DL1961’s new showroom and office headquarters,
located in a building that previously
operated as an industrial printing press.
Considering analysis of DL1961’s design
process and office structure, Studio MBM/
Maurizio Bianchi Mattioli organized the various
functions of the space around a central showroom.
Taking advantage of the existing column
grid, the showroom acts as a core object at the
center with meeting rooms and offices carved
from its perimeter. The geometry of the space
is dictated by these carved spaces and emphasized
by light reveals where the aluminum
lattice ceiling meets peripheral spaces.
The design strategically integrates showroom
and office space, literally and physically putting
DL1961’s product at the center of the process.
Maintaining DL1961’s fierce commitment to
sustainable manufacturing processes, Studio
MBM carefully selected materials for their ecofriendly
properties. The reflective aluminum
walls, and translucent polycarbonate surfaces
not only optimize natural light reflection within
the central showroom object, but also distribute
light from its exterior surfaces to perimeter
workspaces. Custom marble tables were
designed to mimic the carved geometries of
the space and add textural contrast, representing
moments of pause for creative informal
meeting.

 
Read more

Status: Built
Firm Role: Architect Designer