Archinect
Subik Shrestha

Subik Shrestha

Manhattan, KS, US

anchor

Social Welfare Center for multigenerational integration

http://zubeek.wix.com/architecture#!social-welfare-center/crcui

The design aim of this project is to provide a sociable built environment for the users of different age groups; primarily children and elderly, along with facilities of administration, common activity, and opportunities for performance. The design idea for this project started from the fundamental strata of society itself. The project expects to represent the most important features of any society: plurality, stability, likeness, differences, interdependence, and co-operation. The child, young, and the old are vital organs of any society; children and the elderly need care and mutual correspondence whereas adults play an important role to maintain a positive relationship. I have referred to the aspects of social works and social integration to achieve social welfare through this design. Being a center for societal integration, I have also provided sociable public spaces which are effective in bonding the residents and visitors.

This project orbits around integrating people of different age groups by understanding the unique lifestyles and through realization of their social needs that guide the design of spaces. The site conditions have played an important role in the design. Since the site represents the confluence of rivers and societies and the project aims at a confluence of three generations, the major keyword for the complex design is “confluence”. Five important design spaces have been identified which are: (1) center for elderly; (2) center for children; (3) center for performance; (4) center for control; and (5) plaza. The idea of confluence is made clear via centrally located active zone morphologically integrating the five spaces, thus acquiring a pentagonal form. This centrally active open space connecting the different buildings of the complex has been named as “the Multi-Generational Integration” or MGI.

The plaza plays an important role in the development of additional conceptual frameworks. In traditional urban morphology, the plaza and related open spaces connect the neighborhood towns as an uninterrupted access route. Similar thoughts are implemented in this design through placement of chautaros (social space around a tree) as strong symbolic and functional public spaces. Each of the vertices of the pentagon is represented by a chautaro and is connected with the central open spaces of the plaza and the MGI. The chautaros further guide the form of the individual complexes similar to that in traditional Nepalese towns through the formation of courts on respective sides. Each of these courts further aid in the design of the respective building blocks. Each of the five blocks is different in shape and size. Varied shapes are being given to each of the blocks. Triangle has represented the youths/adults who act as the third vertex to complete the triangle of child, adults, and the old. The stable hexagonal shapes represent psychological stability of the elderly whereas the dynamic and flexible circular shapes represent the children. Similarly, pentagonal social spaces represent the five building spaces as discussed previously. Finally, octagonal plan form has been the prime space generator for the common activity block.

The main idea of the Multi-Generational Integration Zone is to integrate the children and elderly through the designed spaces. These spaces are primarily social outdoor spaces, where users of different generations can socialize and engage in different activities in order to improve their social quality of life. The design also considers day to day activities of the residents, which has aided in involving the children and the elderly to a common point of interest. The plaza in my design exemplifies the Nepalese traditional values of public spaces. This plaza; also a center, represents the center of all interactions and invites other visitors of the space as well. The constituents of the plaza are: eatery, seating, public art, and a fountain. A dhungedhara (stone water conduit complex) is situated on the south-western portion of the site to symbolize tirtha (pilgrimage). Due to pollution, the River Bagmati (flowing south of the complex) is not suitable for being pilgrimage; so, the water source is dedicated to the residing and visiting elderly imitating a pilgrimage. The chautaros act as social points and also indicate a presence of buildings nearby. This unique space representing both nature and the artificial aids in the creation of transition spaces, vital for elderly residents. These chautaros are so designed that they are five focal points within the side, each visible from the other.

 
Read more

Status: School Project
Location: Kathmandu, NP
My Role: Individual project for B Arch final thesis

 
View of the complex_1
View of the complex_1
Rendered plan
Rendered plan
MGI
MGI
Admin Court
Admin Court
View of the complex_2
View of the complex_2
Children's block
Children's block
Common activity block
Common activity block
Common activity block_2
Common activity block_2
Interior sectional perspective_Children's block
Interior sectional perspective_Children's block
Elderly block_1
Elderly block_1
Elderly block_2
Elderly block_2
Plaza_1
Plaza_1
Plaza_2
Plaza_2
Plaza_3
Plaza_3