Archinect
EDUARDO LLINÁS-MESEGUER

EDUARDO LLINÁS-MESEGUER

Brooklyn, NY, US

anchor
Work Sample 005
Work Sample 005
1 more images  ↓

Social Gradient + Vertical Village

The project attempts to address all scales of public and private space- from the scale of the home, the neighborhood, and the 67-hectare site boundary. We provide an infrastructure capable of addressing the family social structure which we believe is vital to Burkinabe culture. The perimeter of the block informs the organization of each cluster contained and all social functions of the house are relocated to the modern “samande” - the traditional notion of centralized public space. The compound is enclosed in not a harsh barrier, but a soft threshold- a public / private filter made of vertical wooden members that also act literally as a filter to clean air. The filter is implemented where a level of privacy is desired- creating a buffer between the very public street and the semi-private clusters within each block. At the urban scale we try to implement hierarchies of public buildings nodes, establish connections between them to create smaller divisions. We also attempt to connect the bordering neighborhoods with a greenway created from each neighborhood’s respective park. The gradient of public spaces defines itself at the largest scale, all way down through the scale of the house and local materials. Each unit is flexible and residents are able to modify each dwelling as they wish.

 
Read more

Status: School Project
My Role: teamwork of two Architects and one Urban Designer / Architect (me)
Additional Credits: MAUD Third semester urban design studio [Colaboration: Jerome Hord - BAarch March II & Jose Mayoral - BAarch March II]
GSD
Francis Kere

 
Work Sample 006
Work Sample 006