Archinect
Nicholas Moen

Nicholas Moen

Portland, OR, US

anchor
Completed Space
Completed Space
3 more images  ↓

Milwaukee Public Library- Green Education Center

The Green Education Center came about after our firm designed a green roof for the Milwaukee Public Library’s main branch building.  Enthusiastic about new technology and environmentalism, the library director and staff wanted a place to showcase their growing collection of books on “green” subjects, in order to better spread the word.

My role on this project was architcectural designer.  I designed the floorplan of the space, the soffit and wall transitions, and the custom cabinetry.  I also worked with the fabricators to ensure the cost, production quility, and delivery of the custom cabinets.  Our task was to take a leftover alcove of space on the main floor  near the front entrance and turn it into a focal point, giving the space its own distinct identity.

The solution uses a green soffit, bumped out wall, and stripe in the carpet to give the space the fourth boundary which it was previously missing.  Panels were designed around the subjects of  water management, green roofs and solar energy.  The panels can be rotated by users to find more info about what they themselves can do on the backside.

Special attention was paid to designing custom display case/ shelf/seating units which stand apart from the rest of the library’s collections storage. Translucent Lumicor panels on these shelving units have embeded grass blades to allude to the green roof on top of the building.  The monitors on the walls display constantly updated information about the amount of energy being generated by an array of solar panels, also located on the roof.

Designed by Nicholas Moen and Jane Dedering, HGA Architects.
 

 
Read more

Status: Built
Location: Milwaukee, Wisconsin

 
Presentation drawing
Presentation drawing
Custom display cabinet/bench
Custom display cabinet/bench
Drawings
Drawings