Archinect
Nicholas Moen

Nicholas Moen

Portland, OR, US

anchor
Atrium stairs to lower level
Atrium stairs to lower level
3 more images  ↓

International Union of Operating Engineers Headquarters

This project is a renovation and addition to the existing headquarters builidng for the IUOE 139. It included demo and remodel of the entire interior, an office addition to the south of the building, and the addition of a new main entrance atrium to the west of the buiding.

My main task on the team was to design the new entrance atrium. The structural form is derived from the excavation equipment used by many union members.  I worked very closely with the structural engineer to develop forms which were easily constructed and maintained the conceptual intent.   Steel roof decking, fasteners and  and other typically “unfinished” materials are left exposed in a salute to the rugged beauty of the construction process.

Existing conditions had previously led workers to hold meetings in the basement of the building with virtually no access to natural light.  Conditions in the offices on the main level were similar with many of the office staff tucked into cubicles behind the desks at one of three uncoordinated entrances.  Program was rearranged in order to give the building one “front door”  that all users would be welcome to use.  The new entry arrangement not only allows for large numbers of people to enter the meeting hall without disrupting activites in the offices above, it also functions as a light well to get daylight into the lower level.  Entrance to the offices is gained via two bridges that cross the light well and pass through an opening in the former exterior wall of the building.

Designed by:  Nicholas Moen, Paula Verboomen, Russ Drewry, HGA Architects.

 
Read more

Status: Built
Location: Pewaukee, Wisconsin.

 
Entrance through former exterior wall
Entrance through former exterior wall
Facade
Facade
Exterior Rendering
Exterior Rendering