Andrew Berman Architect

Andrew Berman Architect

New York, NY


Writing Studio

This building was commissioned as a library and writing studio for an historian. The site is approached on foot through a stand of trees. There is no drive. The library sits at the threshold of an open field and a wood. A tidal stream is visible through these woods, at the rear of the site.

The building was conceived as a simple structure with a mutable presence in the landscape. It maps a path from the open field, through a doorway at the edge of the woods, to a light filled space set in the tree canopy.

The interior is defined by Douglas fir cabinetry, books, and light. The exterior, clad completely in copper, shifts in apparent form and color depending on the light of the day, the viewing angle, and the seasons. The copper can appear reflective and bright, as well as matte and dark. The velvety browns and violets will slowly give way to green.

Read more

Status: Built
Additional Credits: Photography: Michael Moran / OTTO