Archinect
Roovice

Roovice

Yokohama, JP

anchor
All images by Akira Nakamura (akiranakamuraphotography.tumblr.com)
All images by Akira Nakamura (akiranakamuraphotography.tumblr.com)
34 more images  ↓

Designing a designers' workspace

Roovice recently relocated its office onto the 11th floor of a 55 year-old commercial building in Kannai, Yokohama. The previous location is set to be demolished soon, therefore we had to find an alternative working space for the company. Besides, the studio has been increasing its team lately, making us look for a more generous space.

Roovice’s previous office was characterised by a domestic ambience with particular attention to spaces for employees to relax and rest. We reject the idea of a merely efficient and undistracting workplace: instead, we encourage everyone to take time for themselves and avoid stress at all cost.

This project wanted to include diverse rooms meant to allow the team to socialise and take a break when needed. A kitchen with a large counter, a living area, a small gym, a locker and a shower were designed to make it enjoyable for the employees.

The centre of the plan is occupied by the desks, custom made with SPF wood, placed alongside the windows. These are meant to maintain the costs low and to resemble a Western-style antique table.

The windows run through the whole facade bringing a touch of Showa Era character inside, thanks to the peculiar rounded corners commonly used in that period.

Just in front of the openings, the living area is composed of tailored mid-century style coffee tables, surrounded by crafted ita-uba timber benches. Between living and the kitchen, various plants and flower pots transmit a calm sensation. Combined with the majestic sight of Mount Fuji overcoming Yokohama’s high-rise buildings, the living room becomes a comfortable spot for receiving informal meetings.

The kitchen develops along the southeast side of the office, perpendicularly to the staff desks creating a disconnection between the two. The custom-made kitchen table encloses the room providing enough space for sharing a meal together or hosting parties with guests. The dining area is covered in white 10 cm square tiles that were used predominantly during the Showa Era. These grant a pleasant and calm feeling as opposed to the raw texture that characterises the other parts of the office.

The furniture has been carefully chosen and designed to make elements of different ages and tastes coexist in a timeless space.

For instance, the zabuton (a typical cushion used for tatami rooms) on top of the benches is an example of merging traditional elements with new crafted furniture. The same role is played by the noren (traditional Japanese fabric divider) that hides the storage shelf. This contrast between old and new, is meant to express our philosophy towards renovation: a vintage element without its typical environment still has potential and can mould a space.

The entrance hall doesn't head directly to the main office since it’s intended to work as noise insulation from the public units outside. Because of that, two doors in the hall lead to different spaces: the front one to the workplace while the side one to the meeting room. The latter is accessible from the main space too and is designed for providing guests a domestic atmosphere. Indeed, the entry and meeting room pavements are the only finished floor, as opposed to the raw concrete used for the other spaces. The mid-century cupboard and seats evoke a shade of vintage, while the windows deliver a view over the entire place.

Refinement requires experience and attempts, and designing our head office represented the best opportunity to push our visions and strengthen our knowledge. If your aim is to change the development of the country, first you have to make sure which way to follow.

 
Read more

Status: Built
Location: Yokohama, JP
Firm Role: Architect, Construction Company
Additional Credits: Akira Nakamura (akiranakamuraphotography.tumblr.com) - Photographer

 
The rounded windows are framing a beautiful landscape
The rounded windows are framing a beautiful landscape
Plants help to make a cozy atmosphere in the living
Plants help to make a cozy atmosphere in the living
View of the desks from the living
View of the desks from the living
View of the office from the kitchen counter
View of the office from the kitchen counter
View of the kitchen counter covered in white tiles
View of the kitchen counter covered in white tiles
Lamp with the office logo at the entrance
Lamp with the office logo at the entrance
From the meeting room you have a view over the office
From the meeting room you have a view over the office
Meeting room
Meeting room
The entry hall has two doors leading to different spaces
The entry hall has two doors leading to different spaces
Chief's office
Chief's office
Small gym room to relax during work
Small gym room to relax during work
The view of Mount Fuji in the background always improves the day
The view of Mount Fuji in the background always improves the day
Even at night, the view is very suggestive
Even at night, the view is very suggestive
Floor Plan
Floor Plan